piątek, 13 lutego 2015

Kotlety ryżowe i fasolka szparagowa w pomidorach.

Hej :)

Piątek 13-go, brzmi okropnie brrrrr :) Jesteście przesądni ? Unikacie ryzyka w takie dni ? My nie bardzo :) Zawsze wysyłamy kupon totolotka w takie dni, żeby przyciągnąć szczęście nie gusła :) W takie dni jak ktoś jest bardzo przesądny to lepiej do kuchni się nie zbliżać hehehehehehe. To w sumie bardzo niebezpieczne miejsce. Lepiej pójść na obiad gdzieś na miasto. Dla tych odważniejszych ze stalowymi nerwami proponujemy przygotowanie fajnych kotletów ryżowych, a do tego fasolkę w sosie z passaty. Zapraszamy zatem do kuchni i uwaga na ostre noże hihi

 Ryżowe kotlety, a na dodatek fasolka z pomidorach (4-5 osób)

Składniki kotlety :
200 g ryżu długoziarnistego
10 średnich pieczarek
2 małe ogórki korniszony
1 jajko
otręby żytnie
bułka tarta
pieprz, ostra papryka, tymianek, grzybowy sos sojowy

Składniki sos:
300 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
500 ml passaty
2 ząbki czosnku
szczypior
pieprz, estragon

Zaczynamy od ugotowania ryżu w osolonej wodzie. Polecamy 2 torebki zwykłego ryżu długoziarnistego ugotować, aż torebki będą mocno wypełnione ryżem.  Ten sposób sprawdza się najlepiej. Ryż musi być klejący, aby móc dobrze uformować kotleciki. Teraz czas na pieczarki, które kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na oliwie z oliwek z dużą ilością pieprzu. Pod koniec smażenia dolewamy nieco grzybowego sosu sojowego, który fajnie podbije nam smak grzybów. Jednak nie za dużo, bo jest on mocno esencjonalny. Pieczarki przekładamy do ryżu, ale zwróćcie uwagę na wodę, która zapewne wypłynie Wam z pieczarek. Należy ją odlać, żeby nie rozwodniła nam kotletów. Następnie kroimy w drobną kosteczkę ogórki korniszony i dodajemy do farszu. Na koniec jeszcze jedno surowe jajo, pieprz, tymianek (sporo), ostra papryka. Składniki dobrze mieszamy i wyrabiamy na zwartą masę. Panierkę my zawsze robimy z bułki tartej wymieszanej z otrębami. Smażymy kotlety na złoto.

Następna pozycja to fasolka szparagowa w pomidorowym sosie. Prosta sprawa ! Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy fasolkę. Chwilę ją przesmażamy, żeby lekko zmiękła. Następnie wlewamy całą passatę i i dusimy do miękkości. Dodajemy jeszcze sporą ilość estragonu, pieprzu i czosnek pokrojony w płatki. Nie solimy, ponieważ passata zawsze ma w sobie sól. Dla nas przynajmniej jest idealna. Wam oczywiście również polecamy unikać soli. Wyjdzie Wam to tylko na zdrowie :) Kiedy fasolka zmięknie przekładamy ją do sosjerki lub co tam macie pod ręką i podajemy z kotletami i surówką. Aha !!! Jeszcze posypujemy szczypiorkiem, aby ładnie wyglądało.

Sałatka na zdjęciu to rukola, pomidory, oliwki czarne, kukurydza. Polane jedynie sokiem z połowy limonki, oliwą z oliwek i pieprzem.

Prawda, że smacznie to wygląda ? Wypróbujcie zatem to danie i podzielcie się wrażeniami.

Pozdrawiamy :)

6 komentarzy:

  1. Kotlety wyglądają smakowicie, a fasolka w pomidorach podoba mi się jeszcze bardziej :)
    A w pechowość w piątki 13 nie wierzę :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za miłe słowa :) Ja pisaliśmy też nie poddajemy się emocjom 13-to piątkowym :)

      Usuń
  2. Bardzo fajne danie. Przepadam za fasolką szparagową w różnych wersjach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danie na prawdę super :) A fasolka super prosta, ale przepyszna. Polecamy wypróbuj :) Pozdrawiamy

      Usuń
  3. Uwielbiam kotlety - takich jeszcze nie jadłam - na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń