niedziela, 1 lutego 2015

Paprykarz wegetariański w naleśniku

Witajcie :)

Większość z nas lubi kuchnię meksykańską i wszelkie odmiany tortilli. Dzisiaj chcemy Wam zaproponować małą odmianę na rzecz naszych naleśników i starego dobrego paprykarzu. Taka środkowoeuropejska odmiana meksykańskiej kuchni. Co Wy na to ? Tanio, smacznie i w klimacie naszej kuchni. Zapraszamy zatem do wypróbowania naszej koncepcji.

Zobaczcie jak to wymyśliliśmy.



Paprykarz z kiełkami stir fry w naleśniku (4-5 osób)

Składniki:
3 duże papryki (żółta, czerwona, zielona)
1 papryczka chili
1 puszka czerwonej fasoli
8 średnich pieczarek
1/2 opakowania kiełków stir fry
1 duża cebula
250 ml passaty
oliwa z oliwek
słodka papryka, ostra papryka, estragon, bazylia, sos sojowy, pieprz
10 naleśników doprawionych ziołami i pieprzem

Paprykę, pieczarki, cebulę kroimy w dość grubą kostkę. Następnie rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek na dużej patelni i wrzucamy warzywa, kiełki i drobno pokrojoną papryczkę chili. Lekko przesmażamy i dodajemy passatę oraz przyprawy. Całość dusimy do miękkości. Kiedy warzywa będą już kruche dodajemy całą puszkę czerwonej fasoli, wcześniej opłukaną z zalewy. Dusimy jeszcze chwilę, aż wszystko zgęstnieje.
Paprykarz nakładamy na naleśniki i składamy w pół. Jeśli naleśniki nie są wystarczająco ciepłe możemy przygotowane danie włożyć na chwilę do piekarnika i dogrzać do odpowiedniej temperatury, ale nie jest to konieczne, ponieważ paprykarz nakładamy gorący.

Jako dodatek my podajemy sos czosnkowo-miętowy.

Życzymy smacznego :)

1 komentarz: