czwartek, 5 lutego 2015

Papryki faszerowane kuskusem i warzywami.

Dzień dobry wszystkim :)

Dzisiaj mieliśmy ochotę na paprykę :) Lubimy kombinować z ich faszerowaniem i teraz jedna z naszych wymyślonych propozycji.
Papryki są bardzo wdzięcznym materiałem do obróbki i każda ich forma smakuje wyśmienicie. Pod warunkiem, że lubicie paprykę. Robiliśmy już kilka wersji z białą papryką, czerwona pękatą, a teraz czas na podłużną szpiczastą, słodką rzecz jasna. W sumie szkoda, że nie można u nas kupić świeżej Jalapeno :( a to co można znaleźć w internecie jest w zwariowanych cenach). Jest fajnie ostra, ale nie zabija. Z jakimiś serami czy tym podobnymi farszami byłaby pyszna. Wracając do naszego przepisu postanowiliśmy zrobić ją nieco inaczej. Zawsze wydrążamy paprykę i faszerujemy ją w całości. Teraz zrobiliśmy trochę inaczej, bo papryka, którą kupiliśmy była długa i wąska, więc postanowiliśmy ją pociąć na kawałki i wyszły fajne nadziewane krążki.

No to zaczynamy gotowanie :)


Faszerowane krążki paprykowe (5 osób)

Składniki:
5 papryk słodkich długich
1 szklanka kuskus
1 por
3 kolorowe papryczki mini
1/2 cukinii
1 papryczka chili lub pasta chili
szczypior
prażona cebulka
pieprz, lubczyk, czosnek niedźwiedzi, tymianek

Farsz jest niezwykle prosty. Szklankę kuskus zalewamy szklanką warzywnego bulionu. Odstawiamy na ok. 5 minut. Następnie przekładamy kuskus do miski rozdrabiając go widelcem. Teraz kroimy por, mini papryczki, cukinię w drobną kosteczkę, delikatnie przesmażamy i dodajemy do kuskus. Szczypior kroimy na drobno i również dodajemy do farszu. Na koniec dosypujemy ok. garść prażonej cebulki. Mieszamy dokładnie całość i doprawiamy lubczykiem, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim. Paprykę kroimy na cztery części, wydrążamy gniazda nasienne i nadziewamy paprykowe krążki. Układamy papryczki w blaszce na papierze do pieczenia. Polewamy delikatnie oliwą z oliwek, układamy gałązki tymianku lub posypujemy tymiankiem i wstawiamy na ok. 25 min. do piekarnika nagrzanego do 180 C. Papryczki podajemy z ryżem basmati i słodkim tajskim sosem chili.

Polecamy wypróbowanie tego przepisu. Papryczki wyszły naprawdę wyśmienite.

Pozdrawiamy

8 komentarzy:

  1. Również bardzo lubię faszerowane papryki, właśnie mi się przypomniało, że dawno nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem koniecznie wypróbuj nasz przepis :) i Koniecznie podziel się wrażeniami po spróbowaniu :) Pozdrawiamy

      Usuń
  2. bardzo fajny pomysł na kolorowy obiad :) u mnie podobnie przyrządzone papryki królują na letnim grillowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiamy kolorowe jedzenie jak zapewne widzisz po zdjęciach :) A jak Ty przyrządzasz swoją wersję ?

      Usuń
  3. Nigdy nie jadłam faszerowanych papryk, ale wyglądają przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musisz spróbować, każda forma jest super :) Mamy kilka wersji, polecamy oczywiście wszystkie :P Pozdrawiamy

      Usuń
  4. Ale czosnek niedźwiedzi w tym przepisie gdzieś zniknął. Został na stole jak sprzątałem kuchnię, a papryczki juz w piekarniku... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za zauważenie niedopatrzenia :) już poprawione. Mamy nadzieję, że smakowały Ci papryczki. Pozdrawiamy

      Usuń