sobota, 21 lutego 2015

Szybka babka z łatką :)

Hej :)

Dzisiaj kolejna propozycja szybkiego ciasta na niedzielę. Po co siedzieć godzinami w kuchni, rzeźbić w garnkach i tracić czas na wytwarzanie cudów cukierniczych. Od tego są cukiernicy. No chyba, że to Wasze hobby lub pasja. Jeśli lubicie piec artystycznie, oczywiście brawo za wytrwałość. My lubimy, jak wiecie, prosto szybko i tanio. Dzisiaj klasyczna babka, którą zrobicie szybko i bez problemowo.
To idealne ciasto na weekend do popołudniowej kawy.

No to do pracy :)

Szybka babka z łatką idealna na weekend.

Składniki:
1 kostka margaryny
4 jajka
1/2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 łyżka kakao
zapach migdałowy
krojone migdały
posypka czekoladowa
sok z połowy dużej cytryny
3/4 szklanki cukru pudru

Margarynę, mleko, cukier i cukier waniliowy rozpuszczamy w garnku i zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy na przemian 4 żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kilka kropli zapachu migdałowego. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy łyżką. Odkładamy 1/4 ciasta, do którego dodajemy 1 łyżkę kakao i dobrze mieszamy. Resztę ciasta wylewamy do foremki keksowej (36 x 12 cm). Po środku wzdłuż ciasta robimy rowek, do którego wlewamy ciasto kakaowe. Pieczemy ok. 40 minut w 180 C. Z cukru pudru i cytryny robimy lukier i smarujemy nim ciasto po wystygnięciu. Na mokry lukier sypiemy migdały i posypkę.
Gotowe !

Pozdrawiamy

2 komentarze:

  1. Ja lubię spędzać czas na pieczeniu, ale czasem potrzeba czegoś szybkiego i pysznego :) Taka babka będzie wtedy idealna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I właśnie o to chodzi :) Jeśli nie masz czasu, albo chęci pieczesz babkę. Pozdrawiamy :))

      Usuń