poniedziałek, 23 lutego 2015

Wege bigos w innej odsłonie.

Witajcie :)

Pisaliśmy już o wegańskim bigosie, ale ostatnio pomyśleliśmy, aby zrobić drugą wersję taką trochę autorską. Tak przynajmniej nam się wydaje. Nie sprawdzamy w necie czy ktoś już coś takiego robił. Tak czy siak chcemy zachęcić Was do wypróbowania tej wersji, ponieważ wyszła wyśmienicie. Mamy nadzieję, że znajdziecie w nim twórcze spojrzenie naszego oka i docenicie pomysł.

Hehehe, ale górnolotnie zabrzmiało. Chociaż dużo ludzi mówi, że kuchnia to twórczość i mają rację, bo trzeba nieźle się nagimnastykować, aby wymyślać ciekawe innowacyjne dania. Do tego oprawa i podanie produktu lub tak jak u nas blogowe zdjęcia, które zawsze staramy się robić odmiennie od wszystkich innych i w jak najlepszym wydaniu. A tak z innej beczki, czy lubicie te super wymuskane dania rodem z galerii sztuki czy raczej kuchnia w naszym stylu, czy najbardziej znanego z podobnego stylu J.Olivera ? My oczywiście wpisujemy się w klimat domowej skromnie, ale fajnie podanej potrawy. To jest klimat, który nam najlepiej odpowiada. Napiszcie jak Wy to widzicie i jakie dekoracje lubicie na talerzu.

Trochę się rozpisaliśmy, a tu trza bigos gotować :) No to do kuchni !



Bigos wegetariański w innej odsłonie, a na dodatek kasza bulgur (5-6 osób)

Składniki:
1 niewielka główka kapusty pekińskiej
1 brokuł lub 1 opakowanie mrożonego
1/2 kalafiora lub 1/2 opakowania mrożonego
1 duża marchewka*
1/2 szklanki zielonego groszku*
*(możecie zamienić to na 1/2 opakowania mrożonej mieszanki groszek z marchewką)
1 duża cebula
1 mały koncentrat pomidorowy (mała puszka)
2 ząbki czosnku
1 garść prażonych pestek dyni
oliwa z oliwek
2 liście laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
oregano, zioła prowansalskie, pieprz, sos sojowy, kozieradka, majeranek, sos chili, sambal oelek

Brokuła i kalafiora dzielimy na małe części. Marchewkę kroimy w kostkę, jeśli użyjecie mrożonej mieszanki to ten etap pomijacie. Cebulę kroimy w grubą kostkę. Marchewkę, groszek, cebulę, brokuła i kalafior wrzucamy do głębokiej patelni na rozgrzaną wcześniej oliwę z oliwek. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Chwilę przesmażamy i podlewamy niewielką ilością wody. Przykrywamy, aby udusiły się i zmiękły. Kiedy warzywa duszą się wtedy szatkujemy kapustę, prażymy na suchej patelni pestki dyni i kroimy czosnek w cieniutkie płatki. Teraz dodajemy do kruchych warzyw kapustę, czosnek i prażone pestki dyni. Mieszamy całość, dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie wyżej wymienione przyprawy. Przykrywamy i dusimy, aż warzywa będą już dobrze miękkie. Polecamy jednak nie przesadzać z miękkością warzyw, lepiej będą smakować nieco kruche. Na dodatek my zrobiliśmy kaszę bulgur, ale jeśli podacie ziemniaki, ryż czy jeszcze coś innego też będzie dobrze. Bo w końcu bigos smakuje zawsze i ze wszystkim.

Polecamy, wypróbujcie ten przepis !

Pozdrawiamy i życzymy smacznego.

2 komentarze:

  1. Bigosu w takiej wersji jeszcze nie jadłam, ale jestem pewna, że smakuje świetnie :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj :) Jest naprawdę super smaczny. Pozdrawiamy :)

      Usuń