sobota, 14 marca 2015

Alu patra czyli ziemniaczana rolada.

Witajcie :)

Dzisiaj nieco indyjskie klimaty. Nigdy nie próbowaliśmy połączenia ziemniaków z kokosem, bo wydawało nam się to nieco hmmm dziwne. Jednak przemogliśmy się i wypróbowaliśmy fajną hinduską potrawę. Oczekiwania przeszły nasze najśmielsze oczekiwania, bo okazało się, że smak jest niesamowity. Cała rodzinka zmiotła wszystko z talerzy w mig. Próbowaliście kiedyś to pyszne jedzenie ? Nasz przepis zaczerpnęliśmy z takiej bardzo starej książki, którą dostaliśmy od wyznawców Kriszny na jakiejś degustacji, aż trudno się przyznać jak dawno temu to było hehe.
Oczywiście nieco zmieniliśmy ten przepis, bo nie bylibyśmy sobą :)

Zobaczcie jakie piękne cudeńka nam wyszły i polecamy, wypróbujcie ten przepis, bo jest niesamowity.


Alu patra - wspaniała rolada z ziemniaków i kokosa (5 osób)

Składniki ciasto:
250 g mąki pszennej
1/2 kostki masła
1/2 łyżeczki soli
woda do ciasta
olej ryżowy do smażenia

Składniki farsz:
1 kg ziemniaków
150 g wiórek kokosowych
1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła
łyżeczka imbiru
łyżeczka kardamonu
łyżeczka kminu rzymskiego
łyżeczka curry
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka sambal oelek
pieprz

Z mąki, wody, 1/2 kostki masła i soli wyrabiamy twarde ciasto, odstawiamy do garnka i przykrywamy ściereczką. W czasie kiedy ciasto "nabiera mocy" robimy farsz. Ziemniaki ugotowane w lekko osolonej wodzie przeciskamy przez praskę i przekładamy do miski. Dodajemy jedną łyżkę masła, jedną łyżkę koncentratu pomidorowego, wiórki kokosowe i wyrabiamy na gładką masę. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie wszystkie przyprawy wymienione w składnikach wrzucamy na suchą patelnię, poza pieprzem, i prażymy do momentu, aż zaczną wydzielać intensywną woń. Ważne, abyście ich nie przypalili, więc warto ciągle je mieszać. Dodajemy je do masy ziemniaczanej i dobrze mieszamy. Na koniec doprawiamy pieprzem i wykładamy na rozwałkowane ciasto. Ciasto rozwałkowujemy trochę grubsze niż na makaron. Całość zwijamy jak klasyczną roladę i kroimy w plastry o grubości 2 cm. Plastry smażymy z obu stron na oleju (oleju wlewamy na ok. 1 cm do patelni). Odstawiamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Generalnie roladki są gotowe i tylko jedna sprawa. Z czym to podać ? My podaliśmy to z surówką i sosem jogurtowym, który przygotowaliśmy w prosty sposób. Jogurt w typie greckim rozmieszaliśmy z dużą łyżką mango chutney. Wyszedł wspaniały sos, który idealnie pasował do roladek.

Mamy nadzieję, że wypróbujecie naszą wersję Alu party i będzie Wam smakowało :)

Pozdrawiamy

5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis! następnym razem jak będę u siebie na placu handlowym na pewno kupie więcej ziemniaków i spróbuje zrobić tą roladę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj, na pewno będzie Ci smakowało . Pozdrawiamy :)

      Usuń
  2. Muszę zrobić, jadłam wczoraj na festiwalu Indii i było pyszne! Mojej mamie jednak nie smakowało :(

    OdpowiedzUsuń