piątek, 27 marca 2015

Hummus z czarną fasolą i kolendrą.

Witajcie :)

Kolejna odsłona najwspanialszej pasty na świecie. Oczywiście to nasza opinia, a Wy możecie lubić inne :) Tak czy siak wiecznie coś tworzymy, aby mieć kolejne wersje do wyboru.
Dzisiaj zrobiliśmy hummus z czarną fasolą i dodatkiem pasty z zielonej kolendry. Prosto, szybko i mega smacznie. Niektórym pewnie kolorystyka pasy nie koniecznie przypadnie do gustu, ponieważ jest nieco szaro-bura. To zasługa oczywiście fasoli jak i kolendry. Nie ma to żadnego odzwierciedlenia w smaku. Wręcz przeciwnie, wyszedł wyśmienity. Czas przygotowania to jakieś 10 min.

Aby szybko zrobić tą wersję humusu potrzebować będziecie :

1/2 puszki ciecierzycy
1/2 puszki czarnej fasoli
1/3 szklanki sezamu
1 łyżka pasty z zielonej kolendry (kupiliśmy ją w Lidlu)
3 duże ząbki czosnku
sok z 1/2 limonki
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody mineralnej
1/4 łyżeczki pasty chili lub kilka kropel sosu z papryczki habanero

Zadanie jest proste. Wszystkie składniki wrzucamy do jednego naczynia i blendujemy na gładką masę. Hummus gotowy. Nie zapomnijcie przepłukać fasolę i cieciorkę. Jeśli macie ochotę na dłuższą zabawę, to wcześniej przygotujcie ciecierzycę i czarną fasolę z suchych produktów. Klasycznie jak przy zwykłej fasoli, czyli namaczamy a potem gotujemy do miękkości :) Gotowe !

Pozdrawiamy i  życzymy smacznego :)




6 komentarzy:

  1. Hummusu w takiej wersji jeszcze nie jadłam, ale zrobię z pewnością, bo jestem pewna, że smakuje wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje super :) Polecamy wypróbuj a na pewno będzie Ci smakowało. :)

      Usuń
  2. czarna fasola jest bardzo fajna w smaku, super propozycja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, czarna fasola jest super. W sumie to wszystkie fasole są super hehehe :)

      Usuń
  3. świetna propozycja,wypróbuje na pewno

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj :) Nam baaaardzo smakowało :) Pozdrawiamy

      Usuń