sobota, 21 marca 2015

Wyśmienite pierożki w góralskim stylu.

Witajcie :)

Jakiś czas temu robiliśmy pastę w stylu karpackim TUTAJ. Dzięki niej powstały nasze dzisiejsze pierożki. Natchnęła nas do zrobienia na jej bazie farszu, który oczywiście musieliśmy przerobić na pierogi jako starzy "pierogarze" :) Góralska kuchnia to proste dania z ciekawymi smakami. Oczywiście z reguły tłusta z dużą ilością mięsa, ale to twardzi ludzie ciężko pracujący, więc też i kuchnię musieli mieć treściwą. W dawnych czasach mieli też utrudniony dostęp do bogactwa warzyw. W górach gdzie klimat trudny i ciężki pomidorów nie sadzili :) Stąd też i taka kuchnia. Nie oznacza to jednak, że nie można wyciągnąć z ich menu ciekawych dań i pomysłów na nowe, bazujące na ich przepisach, fajne potrawy. Jako, że nasza propozycja jest dość pracochłonna nie będziemy się rozpisywać na temat piękna gór i gwary góralskiej, bo każdy zapewne był chociaż raz i wie jak jest pięknie w naszych Tatrach czy w każdych innych górach. One zawsze są piękne.

Zatem bierzmy się do pracy, bo trochę czasu nam to zajmie. Efekt za to jest oszałamiający.


Pieczone pierożki na góralską nutę (5 osób)

Składniki farsz:
200 g serka twarogowego w typie bałkańskim
100 g tartego serka wędzonego a'la oscypek
1 serek wiejski (odcedzony)
3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
oliwa z oliwek
estragon, pieprz, ostra papryka, czarnuszka

Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski. Ziemniaki oczywiście wcześniej obieramy ze skórek.
Dodajemy pieprz, paprykę ostrą i sporo estragonu. Wszystkie składniki rozgniatamy widelcem. Chodzi o to, żeby farsz miał fajną niejednolita strukturę, dlatego właśnie trzeba popracować widelcem. :) Kiedy farsz wymieszamy, nakładamy go do wcześniej przygotowanego ciasta.

Składniki ciasto:
1 kg ziemniaków
3/4 szklanki mąki
1 żółtko

Ciasto robimy jak na kopytka. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy żółtko i podsypujemy mąką do uzyskania ciasta. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy wałki średnicy ok. 4 cm i odcinamy kawałki wielkości orzecha włoskiego. Rozgniatamy na dłoni, aby uzyskać okrąg, w który nakładamy farsz jak do zwykłych pierogów. Białko zostawiamy na później, przyda się do posmarowania pierożków.

Przygotowane pierożki układamy na blaszce wysmarowanej oliwą i smarujemy wszystkie roztrzepanym białkiem. Posypujemy czarnuszką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 35-40 min. Pierożki po upieczeniu podajemy polane cebulką przesmażoną na klarowanym maśle.

Gorąco polecamy Wam te pierogi.

Pozdrawiamy :)


Wariacje pierogowe

3 komentarze: