wtorek, 17 lutego 2015

Zielone pierogi z żółtym sosem.

Hej kochani :)

Jako zapaleni pierogarze mieliśmy ochotę na nową wersję pierogów. Dumaliśmy, dumaliśmy i wyszło fajnie. Czy dla Was pierogi to też najlepsza potrawa ? My bez ruskich długo wytrzymać nie możemy hehehehe, a i inne wersje też bardzo lubimy :) Wracając do naszych pierogów pomyśleliśmy, że trzeba by zrobić je zupełnie inne wyglądem i smakiem. Zielone to nic zaskakującego, ale użyte komponenty są inne niż zazwyczaj używa się do koloryzowania ciasta. Farsz też w nieco innym spojrzeniu i wyszło naprawdę niecodziennie.

No to spójrzcie co nam wyszło, a może będziecie chcieli ich wypróbować.


Zielone pierogi z selerowo-imbirowym żółtym sosem. (ok. 5 osób)

Składniki farsz :
10 ziemniaków
1/4 szklanki pestek dyni
1/4 szklanki łuskanego słonecznika
1/4 szklanki krojonych migdałów
curry, kmin rzymski, estragon, pasta sambal oelek, pieprz, sos sojowy

Cisto robimy jak na pierogi ruskie 1/2 kg mąki PRZEPIS. Aby kolor był zielony dodajcie 3-4 łyżki młodego mielonego jęczmienia i posypcie czosnkiem niedźwiedzim. Kolor będzie super i ciasto nabierze fajnego smaku.

Teraz czas na farsz. Zaczynamy od ugotowania ziemniaków i przepuszczenia ich przez praskę. Kiedy ziemniaki stygną rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią pestki dyni, słonecznik i migdały. Przesmażamy, aż zaczną nieco nabierać brązowego koloru. Następnie sypiemy na nie sporo curry i kminu rzymskiego. Przesmażamy razem z pestkami, ale z uwagą i ciągle mieszając, żeby nie przypalić przypraw, a jedynie podbić ich aromat. Tak przygotowane pestki wrzucamy najlepiej do moździerza i lekko je tłuczemy na drobno, szczególnie pestki dyni należny rozdrobnić. Przesypujemy pestki do ziemniaków i doprawiamy pieprzem, estragonem, pastą sambal oelek i sosem sojowym. Wszystko mieszamy i jeśli farsz jest zbyt twardy (to zależy od ziemniaków) możecie dolać nieco oliwy z oliwek, żeby był bardziej aksamitny. Tak przygotowany farsz standardowo nakładamy do pierożków i gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z sosem. W naszym przypadku żółtym :)

Składniki sos :
1 słodka śmietanka 12% ok. 300 ml
1/2 średniej wielkości selera, bulwy
oliwa z oliwek
mielony imbir, pieprz, sos sojowy, kurkuma

Seler kroimy w cieniutkie zapałki i wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą z oliwek. Przesmażamy chwilę i wlewamy śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy pieprzem, sporą ilością imbiru, sosem sojowym i kurkumą, aby nasz sos stał się żółty. Wystarczy jedna łyżeczka kurkumy. Gotujemy wszystko razem jeszcze chwilę i sos jest gotowy. Jeśli lubicie gęste sosy to należy zaprawić go niewielką ilością mąki rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Można również zagęścić żółtkiem. Tak przygotowany sos podajemy z pierożkami.

Mamy nadzieję, ze posmakuje Wam nasza wersja zielonych pierogów.

Pozdrawiamy

4 komentarze:

  1. Ciekaw jestem tego smaku, bo też lubię pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest ciekawy trochę dalekowschodni. Wypróbuj i przekonasz się :) a potem napisz czy ci smakowały. Pozdrawiamy

      Usuń
  2. pierogi w bardzo nietuzinkowym wydaniu. Podoba mi się dobór przypraw. Troszkę Wschód, tamte rejony. I sos. Całość, jak dla mnie, naprawdę fajnie skomponowana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkie dzięki za tak miły komentarz. Pozdrawiamy :)

      Usuń