piątek, 15 sierpnia 2014

Jak u mamy :)

Witajcie :) 

Dzisiaj wolny dzień a przed nami dłuższy weekend, wiec nasza propozycja z trochę większym wkładem pracy. 

Co powiecie na ulubioną polską potrawę ? Tak, to pierogi ruskie :)


















Pierogi ruskie  (4-5 osób)

Ciasto:
pół kg mąki pszennej typ 650
gorąca przegotowana woda
łyżka oleju

Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać szklanką kółka.

Farsz:
5-6 średniej wielkości ziemniaków
20 dkg twarogu
1 cebula
oliwa z oliwek
przyprawy: świeżo zmielony pieprz, ostra papryka, sól

Ziemniaki ugotować, gorące przecisnąć przez praskę wraz z twarogiem. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na złoty kolor na oliwie. Dodać do ziemniaków, dodać przyprawy, dobrze wymieszać na gładką masę. Farsz powinien być mocno pikantny.

Nakładać farsz na ciasto, sklejać pierogi.
Zagotować w dużym garnku wodę, lekko posolić. Do gotującej się wody wrzucać pierogi, zamieszać. Gotować po wypłynięciu ok. 2 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z podsmażoną na maśle cebulką.

Smacznego i miłego weekendu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz