Jak u mamy :)
Witajcie :)
Dzisiaj wolny dzień a przed nami dłuższy weekend, wiec nasza propozycja z trochę większym wkładem pracy.
Co powiecie na ulubioną polską potrawę ? Tak, to pierogi ruskie :)
Pierogi ruskie (4-5 osób)
Ciasto:
pół kg mąki pszennej typ 650
gorąca przegotowana woda
łyżka oleju
Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać szklanką kółka.
Farsz:
5-6 średniej wielkości ziemniaków
20 dkg twarogu
1 cebula
oliwa z oliwek
przyprawy: świeżo zmielony pieprz, ostra papryka, sól
Ziemniaki ugotować, gorące przecisnąć przez praskę wraz z twarogiem. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na złoty kolor na oliwie. Dodać do ziemniaków, dodać przyprawy, dobrze wymieszać na gładką masę. Farsz powinien być mocno pikantny.
Nakładać farsz na ciasto, sklejać pierogi.
Zagotować w dużym garnku wodę, lekko posolić. Do gotującej się wody wrzucać pierogi, zamieszać. Gotować po wypłynięciu ok. 2 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z podsmażoną na maśle cebulką.
Smacznego i miłego weekendu :)
Dzisiaj wolny dzień a przed nami dłuższy weekend, wiec nasza propozycja z trochę większym wkładem pracy.
Co powiecie na ulubioną polską potrawę ? Tak, to pierogi ruskie :)
Pierogi ruskie (4-5 osób)
Ciasto:
pół kg mąki pszennej typ 650
gorąca przegotowana woda
łyżka oleju
Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać szklanką kółka.
Farsz:
5-6 średniej wielkości ziemniaków
20 dkg twarogu
1 cebula
oliwa z oliwek
przyprawy: świeżo zmielony pieprz, ostra papryka, sól
Ziemniaki ugotować, gorące przecisnąć przez praskę wraz z twarogiem. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na złoty kolor na oliwie. Dodać do ziemniaków, dodać przyprawy, dobrze wymieszać na gładką masę. Farsz powinien być mocno pikantny.
Nakładać farsz na ciasto, sklejać pierogi.
Zagotować w dużym garnku wodę, lekko posolić. Do gotującej się wody wrzucać pierogi, zamieszać. Gotować po wypłynięciu ok. 2 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z podsmażoną na maśle cebulką.
Smacznego i miłego weekendu :)
Komentarze
Prześlij komentarz