środa, 13 sierpnia 2014

Pyszne śniadanko :)

Hej wszystkim :)

Dzisiaj mieliśmy natchnienie na pomidory, sezon pomidorowy w pełni do tego ceny na minimalnym poziomie :) więc kupujemy na kilogramy :)))))))

Zobaczcie co pięknego i kolorowego przygotowaliśmy na śniadanie.





























Faszerowane pomidory z pastą z ricotty: 

Kilka pomidorów średnich lub takich, jakie lubicie najbardziej :)

Farsz :

2 jajka na twardo
1 opakowanie serka ricotta
1 serek topiony z ziołami
suszone pomidory z pestkami dyni (kupujemy w Biedronce)
8 czarnych oliwek
1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
oregano, pieprz
oliwa z oliwek
łyżka jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki musztardy

Jajka gotujemy na twardo i kroimy w drobną kostkę, dodajemy serek ricotta i serek topiony.
Składniki mieszamy i dodajemy łyżkę jogurtu, koncentrat pomidorowy i musztardę. Posypujemy pieprzem i oregano roztartym w dłoniach. Teraz oliwki i suszone pomidory kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy też pestki dyni ze słoika z suszonymi pomidorami. Wszystko dobrze mieszamy i jeśli jest zbyt suche dodajemy jeszcze jogurtu.

Teraz pomidory kroimy na połówki wydrążamy gniazda nasienne i faszerujemy naszą pastą. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek :) Podajemy np. z kanapkami z papryką, z grzankami. Jaką będziecie mieć inwencję :) To idealna przystawka np. na rodzinne imprezy. Każdy to lubi :)

Smacznego :) Życzymy miłego dnia !

2 komentarze:

  1. jejku, to musiało być pyszne! pomidory i ricotta to naprawdę zgrany duet. bardzo, bardzo kreatywnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kosmicznie smaczne, wypróbuj w domu. :) Dzięki za miły komentarz. Pozdrawiamy

      Usuń