Środek tygodnia !
Witajcie :)
Dzisiaj szybciutki post i proste szybkie danie.
Super dla dzieci ! Nasze uwielbiają to proste danko.
Takie, można by powiedzieć, chłopskie danie z Włoch. Myślimy, że na pewno chłopi na włoskiej wsi często sobie robili takie danie w odległych czasach.
Makaron kolanka z sosem pomidorowym : (4 osoby)
Składniki :
1 opakowanie makaronu kolanka
1 koncentrat pomidorowy
1/2 kostki bulionu warzywnego
100 g jogurtu
pieprz
sól
oregano
bazylia
ser żółty
Makaron gotujemy al dente.
W tym czasie do rondla wlewamy 1/2 litra wody, dodajemy pół kostki bulionu warzywnego i zagotowujemy wodę. Jak woda zagotuje się, wtedy dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego i dosypujemy sporo oregano i bazylii, zmniejszamy ogień i dodajemy pieprzu. Teraz 100 g jogurtu (2 łyżki) musimy rozmieszać z dwoma łyżkami mąki, możemy dolać trochę gorącego sosu, aby zahartować jogurt. Zwróćcie uwagę, aby nie było żadnych grudek, wtedy powoli wlewamy do sosu i mieszamy. Musicie zrobić to na wyczucie, żeby sos nie zgęstniał zbyt mocno, bo będziecie mieli raczej klej stolarski niż dobry sos. Tak więc uwaga przy dodawaniu jogurtu z mąką. Jak już wszystko uda się super :) czekamy, aż się sos zagotuje. Wtedy próbujemy czy nie należy dodać pieprzu lub soli i gotowe :)
Makaron po ugotowaniu możemy przelać wodą, ale nie koniecznie. My odcedzamy i wrzucamy do garnka, i przelewamy oliwą z oliwek. A na makaron wlewamy nasz sos i dobrze mieszamy, makaron ma nieco pływać w sosie. Chodzi o to, aby dobrze wypełnił kolanka :)
Teraz przekładamy na głęboki talerz i posypujemy tartym żółtym serem :)
Yummy :) Dzieciaki będą szczęśliwe !
Pozdrawiamy i miłego wieczoru.
Dzisiaj szybciutki post i proste szybkie danie.
Super dla dzieci ! Nasze uwielbiają to proste danko.
Takie, można by powiedzieć, chłopskie danie z Włoch. Myślimy, że na pewno chłopi na włoskiej wsi często sobie robili takie danie w odległych czasach.
Makaron kolanka z sosem pomidorowym : (4 osoby)
Składniki :
1 opakowanie makaronu kolanka
1 koncentrat pomidorowy
1/2 kostki bulionu warzywnego
100 g jogurtu
pieprz
sól
oregano
bazylia
ser żółty
Makaron gotujemy al dente.
W tym czasie do rondla wlewamy 1/2 litra wody, dodajemy pół kostki bulionu warzywnego i zagotowujemy wodę. Jak woda zagotuje się, wtedy dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego i dosypujemy sporo oregano i bazylii, zmniejszamy ogień i dodajemy pieprzu. Teraz 100 g jogurtu (2 łyżki) musimy rozmieszać z dwoma łyżkami mąki, możemy dolać trochę gorącego sosu, aby zahartować jogurt. Zwróćcie uwagę, aby nie było żadnych grudek, wtedy powoli wlewamy do sosu i mieszamy. Musicie zrobić to na wyczucie, żeby sos nie zgęstniał zbyt mocno, bo będziecie mieli raczej klej stolarski niż dobry sos. Tak więc uwaga przy dodawaniu jogurtu z mąką. Jak już wszystko uda się super :) czekamy, aż się sos zagotuje. Wtedy próbujemy czy nie należy dodać pieprzu lub soli i gotowe :)
Makaron po ugotowaniu możemy przelać wodą, ale nie koniecznie. My odcedzamy i wrzucamy do garnka, i przelewamy oliwą z oliwek. A na makaron wlewamy nasz sos i dobrze mieszamy, makaron ma nieco pływać w sosie. Chodzi o to, aby dobrze wypełnił kolanka :)
Teraz przekładamy na głęboki talerz i posypujemy tartym żółtym serem :)
Yummy :) Dzieciaki będą szczęśliwe !
Pozdrawiamy i miłego wieczoru.
Komentarze
Prześlij komentarz