Cannelloni z serowym nadzieniem :)
Hej wszystkim :)
Cannelloni to bardzo znana potrawa kuchni włoskiej. To jedno z naszych ulubionych dań z makaronów. W całym ogromie różnych rodzajów makaronu cannelloni jest jednym z ciekawszych pomysłów. Niezwykle inspirujące, można farsze wymyślać na tysiące sposobów :)
Nasza dzisiejsza propozycja to cannelloni wersja serowa z warzywami.
Cannelloni z serowym nadzieniem : (4 osoby)
Składniki :
1 opakowanie Cannelloni, my polecamy Lubella (czysto patriotyczny wybór :)
2 opakowania serka twarogowego
1 średnia słodka czerwona papryka
kukurydza konserwowa
2 puszki pomidorów
1 duża cebula
10 dkg sera żółtego
pieprz, oregano, bazylia, pieprz cayenne
szczypiorek
oliwa z oliwek
Farsz :
Serki przekładamy do miski, paprykę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do sera, dodajemy ok. 2 dużych łyżek kukurydzy. Do masy serowej ścieramy większość kostki sera żółtego. Resztę zostawiamy na później. Wszystko razem mieszamy i dodajemy pieprz, zioła oraz cayenne. Jeśli farsz jest zbyt suchy dodajcie łyżkę jogurtu naturalnego. Farsz będzie lepszy do nakładania, jeśli dodamy jogurt.
Teraz farszem napełniamy rurki cannelloni i układamy na blaszce lub większym naczyniu żaroodpornym. Dobrze jest wcześniej posmarować blaszkę oliwą.
Teraz czas na sos :
Cebulę kroimy w kostkę, ale niezbyt drobną. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, chwilę ją smażymy, aby się zeszkliła. Teraz dodajemy 2 puszki pomidorów i dusimy aż pomidory lekko się rozpadną. Jeśli kupicie pomidory w puszce całe, to po wrzuceniu do rondla warto je rozdrobnić. Do sosu dodajemy pieprz, bazylię i oregano. Soli nie dodajemy, ponieważ większość pomidorów w puszkach jest dosalana. Jeszcze dusimy pomidory ok. 10 min. i wylewamy na cannelloni. Na koniec wszystko posypujemy pozostałym startym żółtym serem i oregano.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 C) na 15 min. Po 15 minutach wszystko jest gotowe, a w domu pachnie, że oszalejecie ze szczęścia :)
Podajemy po 4-5 sztuk na osobę i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Życzymy smacznego :) Na pewno będzie Wam smakować.
Pozdrawiamy
Cannelloni to bardzo znana potrawa kuchni włoskiej. To jedno z naszych ulubionych dań z makaronów. W całym ogromie różnych rodzajów makaronu cannelloni jest jednym z ciekawszych pomysłów. Niezwykle inspirujące, można farsze wymyślać na tysiące sposobów :)
Nasza dzisiejsza propozycja to cannelloni wersja serowa z warzywami.
Cannelloni z serowym nadzieniem : (4 osoby)
Składniki :
1 opakowanie Cannelloni, my polecamy Lubella (czysto patriotyczny wybór :)
2 opakowania serka twarogowego
1 średnia słodka czerwona papryka
kukurydza konserwowa
2 puszki pomidorów
1 duża cebula
10 dkg sera żółtego
pieprz, oregano, bazylia, pieprz cayenne
szczypiorek
oliwa z oliwek
Farsz :
Serki przekładamy do miski, paprykę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do sera, dodajemy ok. 2 dużych łyżek kukurydzy. Do masy serowej ścieramy większość kostki sera żółtego. Resztę zostawiamy na później. Wszystko razem mieszamy i dodajemy pieprz, zioła oraz cayenne. Jeśli farsz jest zbyt suchy dodajcie łyżkę jogurtu naturalnego. Farsz będzie lepszy do nakładania, jeśli dodamy jogurt.
Teraz farszem napełniamy rurki cannelloni i układamy na blaszce lub większym naczyniu żaroodpornym. Dobrze jest wcześniej posmarować blaszkę oliwą.
Teraz czas na sos :
Cebulę kroimy w kostkę, ale niezbyt drobną. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, chwilę ją smażymy, aby się zeszkliła. Teraz dodajemy 2 puszki pomidorów i dusimy aż pomidory lekko się rozpadną. Jeśli kupicie pomidory w puszce całe, to po wrzuceniu do rondla warto je rozdrobnić. Do sosu dodajemy pieprz, bazylię i oregano. Soli nie dodajemy, ponieważ większość pomidorów w puszkach jest dosalana. Jeszcze dusimy pomidory ok. 10 min. i wylewamy na cannelloni. Na koniec wszystko posypujemy pozostałym startym żółtym serem i oregano.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 C) na 15 min. Po 15 minutach wszystko jest gotowe, a w domu pachnie, że oszalejecie ze szczęścia :)
Podajemy po 4-5 sztuk na osobę i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Życzymy smacznego :) Na pewno będzie Wam smakować.
Pozdrawiamy
Bardzo takie makaronowe dania lubię:-)
OdpowiedzUsuńDzięki, że przypadło Ci do gustu nasze dzisiejsze danie :)
Usuń