Weekend w ogrodzie :)
Witajcie :)
Dzisiaj wypad do ogrodu mamy :)
Super pogoda skłoniła nas do ugotowania gulaszu z warzyw zwanego także "Leczo", jako odpowiednik węgierskiej potrawy, chociaż niczym jej nie przypominającej. Węgierskie "Lecsó" to głównie papryka, pomidory i węgierska kiełbasa paprykowa. Nie ma tam kabaczka czy cukinii jak jest to popularne w naszym polskim przepisie. Co ciekawe "Leczo" to nie tylko Polska i Węgry. Na swoich stołach mają je też Czechy, Słowacja, Austria i Chorwacja. Oczywiście każdy z tych krajów ma swoja wariację.
Nasza wersja gulaszu jest oczywiście wegetariańska i w polskim stylu, czyli z kabaczkiem i mnóstwem innych warzyw :).
Uwielbiamy to danie z bagietką i najlepiej na łonie natury, a do tego świeże pomidory z cebulą i żółtym serem, polane oliwą z oliwek, posypane pieprzem i ziołami. Pyszne !
Wegetariański gulasz z warzyw "Leczo"
Składniki :
1 duży kabaczek lub cukinia
6 dużych pomidorów
2 duże marchewki
4 duże słodkie papryki, najlepiej różne kolory
3 duże ząbki czosnku
2 duże cebule
3 gałązki selera naciowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki kukurydzy z puszki
2 listki laurowe
pieprz, sól,
zioła: tymianek, majeranek, bazylia
słodka papryka w proszku
ostra papryka
oliwa z oliwek
Kabaczka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórek. Resztę warzyw również kroimy w grubą kostkę, a marchewkę w krążki. Gotowanie zaczynamy od cebuli i pomidorów. Dusimy na oliwie z oliwek kilka minut, a później dodajemy kabaczka i marchewkę. Dodajemy zioła, słodką paprykę, liście laurowe. Dusimy ok. 30 min. na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Teraz dodajemy paprykę, kukurydzę i seler naciowy. Doprawiamy pieprzem, solą i ostrą papryką. Wszystko dusimy aż kabaczek zmięknie. Na samym końcu delikatnie zagęszczamy odrobiną mąki rozpuszczoną w wodzie. Dusimy jeszcze kilka minut i gotowe :) Możemy jeszcze doprawić według uznania.
Smacznego i życzymy miłego dnia :)
Dzisiaj wypad do ogrodu mamy :)
Super pogoda skłoniła nas do ugotowania gulaszu z warzyw zwanego także "Leczo", jako odpowiednik węgierskiej potrawy, chociaż niczym jej nie przypominającej. Węgierskie "Lecsó" to głównie papryka, pomidory i węgierska kiełbasa paprykowa. Nie ma tam kabaczka czy cukinii jak jest to popularne w naszym polskim przepisie. Co ciekawe "Leczo" to nie tylko Polska i Węgry. Na swoich stołach mają je też Czechy, Słowacja, Austria i Chorwacja. Oczywiście każdy z tych krajów ma swoja wariację.
Nasza wersja gulaszu jest oczywiście wegetariańska i w polskim stylu, czyli z kabaczkiem i mnóstwem innych warzyw :).
Uwielbiamy to danie z bagietką i najlepiej na łonie natury, a do tego świeże pomidory z cebulą i żółtym serem, polane oliwą z oliwek, posypane pieprzem i ziołami. Pyszne !
Wegetariański gulasz z warzyw "Leczo"
Składniki :
1 duży kabaczek lub cukinia
6 dużych pomidorów
2 duże marchewki
4 duże słodkie papryki, najlepiej różne kolory
3 duże ząbki czosnku
2 duże cebule
3 gałązki selera naciowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki kukurydzy z puszki
2 listki laurowe
pieprz, sól,
zioła: tymianek, majeranek, bazylia
słodka papryka w proszku
ostra papryka
oliwa z oliwek
Kabaczka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórek. Resztę warzyw również kroimy w grubą kostkę, a marchewkę w krążki. Gotowanie zaczynamy od cebuli i pomidorów. Dusimy na oliwie z oliwek kilka minut, a później dodajemy kabaczka i marchewkę. Dodajemy zioła, słodką paprykę, liście laurowe. Dusimy ok. 30 min. na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Teraz dodajemy paprykę, kukurydzę i seler naciowy. Doprawiamy pieprzem, solą i ostrą papryką. Wszystko dusimy aż kabaczek zmięknie. Na samym końcu delikatnie zagęszczamy odrobiną mąki rozpuszczoną w wodzie. Dusimy jeszcze kilka minut i gotowe :) Możemy jeszcze doprawić według uznania.
Smacznego i życzymy miłego dnia :)
Piękne, kolorowe danie:-)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń