poniedziałek, 11 sierpnia 2014

I po weekendzie :)

Cześć :)

Przygotowaliśmy dla was coś na drugie śniadanie lub szybki lunch :)
Co powiecie na sałatkę z grzankami ?

Dzisiaj w klimacie bałkańsko-włoskim :) z włoskimi grzankami.



























Sałatka z rukoli z grzankami. (2 osoby)

Składniki sałatki :
1/2 opakowania rukoli
1 duży pomidor
1 mała cebula czerwona
1 duża łyżka kukurydzy konserwowej
zielone oliwki
kiełki rzodkiewki
ser twarogowy na styl bałkański (kupujemy do w Lidlu)
oliwa z oliwek
pieprz

Rukolę myjemy i odcinamy ogonki, jeśli są zbyt duże, pomidory kroimy w kostkę, cebulę w płatki (możemy delikatnie zeszklić na oliwie, jeśli lubicie miękką cebulę). Mieszamy razem i dodajemy oliwki, kukurydzę, kiełki i pokrojony w drobną kostkę ser bałkański. Polewamy oliwą oraz doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Soli nie dodajemy, ponieważ ser bałkański jest słony. Możecie dodać drobno posiekaną papryczkę chili, jeśli lubicie ostrzejsze dania. My dla ozdoby utarliśmy na wierzch kozi ser twardy.  Gotowe :)

Grzanki z pomidorami :

Z bułki wrocławskiej odkrawamy 4 duże i dość grube kromki. Lekko smarujemy masłem i nakładamy na każdą żółte i czerwone pomidory pokrojone w drobną kostkę (wyrzucamy gniazda nasienne). Posypujemy startym żółtym serem i oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 10 min. Możemy również wstawić do opiekacza. 

Życzymy smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz