Kolorowy, azjatycki czwartek :)
Witajcie :)
Menu na dzisiaj to kolejna podróż do Azji i chyba najsłynniejsze danie z tamtego regionu, czyli sajgonki :)
Bardzo popularne danie w południowo-wschodniej części Azji, u nas najbardziej znane w wietnamskiej wersji, stąd też nazwa sajgonki. Na świecie jednak najbardziej rozpowszechniona pod nazwą "spring rolls".
Skupmy się jednak na naszym daniu i kraju, z którego pochodzi.
Wietnam jest dobrze znany ze swojej niechlubnej przeszłości, my jednak skupimy się na tradycyjnej kuchni. Jak w każdym kraju Azji wschodniej jedzenie uliczne jest niezwykle popularne. Możemy kupić tam niemal wszystko :) No to popatrzcie :
Wietnam to kraj motorowerów, niezwykłej trakcji elektrycznej i cudownego wybrzeża.
I co Wy na to ?? Niesamowite miejsce, a to tylko minimalna cząstka tego, co naprawdę może nam pokazać Wietnam i ludzie tam mieszkający. Na pewno warto się tam wybrać i doświadczyć spotkania z milionem kolesi na skuterach hehehehe.
A teraz nasze danie. Czy wpisuje się w ten klimat ? Myślimy, że tak. Zobaczcie i oceńcie. Najlepiej jednak będzie, jak sami zrobicie je w swoich domach.
Sajgonki z ryżem i sałatką : (4 osoby)
Sajgonki składniki :
2 opakowania papieru ryżowego
1 woreczek ryżu parboiled
1/2 opakowania mieszanki chińskiej
sos sojowy
pieprz, tymianek, imbir
przyprawa 5 smaków
olej ryżowy
Farsz do sajgonek przygotowujemy z ugotowanego ryżu i duszonych warzyw z mieszanki chińskiej.
Doprawiamy sosem sojowym, imbirem, tymiankiem i pieprzem. Na koniec dosypujemy sporo przyprawy 5 smaków i wszystko mieszamy ze sobą. Gotowe :)
Papier ryżowy namaczamy w wodzie i kładziemy na blacie, najlepiej mokrym. Po ok. 20 sekundach nakładamy niewielką ilość farszu i zawijamy jak gołąbki. Poza tym na opakowaniu papieru zawsze jest instrukcja jak go zwijać. WAŻNE !!! Kupujcie papier w sztywnych opakowaniach ! W woreczkach na pewno będą połamane lub popękane, a to jest koszmar, żeby je zwinąć.
Jak zwiniemy wszystkie sajgonki, mocno rozgrzewamy sporą ilość oleju ryżowego, ok. 2 cm, na szerokiej patelni. Jak olej będzie już rozgrzany, wtedy wkładamy sajgonki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy na papier, aby odsączyć z oleju.
Kolorowa sałatka :
4 liście kapusty pekińskiej
1 duży czerwony pomidor
1 pomarańczowy pomidor
1/2 papryczki chili
2 łyżki kukurydzy konserwowej
oliwa z oliwek
limonka
młoda dymka
Kapustę szatkujemy, pomidory kroimy w kostkę, mieszamy razem i dodajemy kukurydzę. Papryczkę chili drobno siekamy i dodajemy do sałatki. Polewamy całość oliwą i sokiem z wyciśniętej limonki. Mieszamy i gotowe :)
Jako dodatek gotujemy szklankę ryżu basmati, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Sajgonki polewamy tajskim słodkim sosem z chili i posypujemy sezamem.
Smacznego :)
Menu na dzisiaj to kolejna podróż do Azji i chyba najsłynniejsze danie z tamtego regionu, czyli sajgonki :)
Bardzo popularne danie w południowo-wschodniej części Azji, u nas najbardziej znane w wietnamskiej wersji, stąd też nazwa sajgonki. Na świecie jednak najbardziej rozpowszechniona pod nazwą "spring rolls".
Skupmy się jednak na naszym daniu i kraju, z którego pochodzi.
Wietnam jest dobrze znany ze swojej niechlubnej przeszłości, my jednak skupimy się na tradycyjnej kuchni. Jak w każdym kraju Azji wschodniej jedzenie uliczne jest niezwykle popularne. Możemy kupić tam niemal wszystko :) No to popatrzcie :
Wietnam to kraj motorowerów, niezwykłej trakcji elektrycznej i cudownego wybrzeża.
I co Wy na to ?? Niesamowite miejsce, a to tylko minimalna cząstka tego, co naprawdę może nam pokazać Wietnam i ludzie tam mieszkający. Na pewno warto się tam wybrać i doświadczyć spotkania z milionem kolesi na skuterach hehehehe.
A teraz nasze danie. Czy wpisuje się w ten klimat ? Myślimy, że tak. Zobaczcie i oceńcie. Najlepiej jednak będzie, jak sami zrobicie je w swoich domach.
Sajgonki z ryżem i sałatką : (4 osoby)
Sajgonki składniki :
2 opakowania papieru ryżowego
1 woreczek ryżu parboiled
1/2 opakowania mieszanki chińskiej
sos sojowy
pieprz, tymianek, imbir
przyprawa 5 smaków
olej ryżowy
Farsz do sajgonek przygotowujemy z ugotowanego ryżu i duszonych warzyw z mieszanki chińskiej.
Doprawiamy sosem sojowym, imbirem, tymiankiem i pieprzem. Na koniec dosypujemy sporo przyprawy 5 smaków i wszystko mieszamy ze sobą. Gotowe :)
Papier ryżowy namaczamy w wodzie i kładziemy na blacie, najlepiej mokrym. Po ok. 20 sekundach nakładamy niewielką ilość farszu i zawijamy jak gołąbki. Poza tym na opakowaniu papieru zawsze jest instrukcja jak go zwijać. WAŻNE !!! Kupujcie papier w sztywnych opakowaniach ! W woreczkach na pewno będą połamane lub popękane, a to jest koszmar, żeby je zwinąć.
Jak zwiniemy wszystkie sajgonki, mocno rozgrzewamy sporą ilość oleju ryżowego, ok. 2 cm, na szerokiej patelni. Jak olej będzie już rozgrzany, wtedy wkładamy sajgonki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy na papier, aby odsączyć z oleju.
Kolorowa sałatka :
4 liście kapusty pekińskiej
1 duży czerwony pomidor
1 pomarańczowy pomidor
1/2 papryczki chili
2 łyżki kukurydzy konserwowej
oliwa z oliwek
limonka
młoda dymka
Kapustę szatkujemy, pomidory kroimy w kostkę, mieszamy razem i dodajemy kukurydzę. Papryczkę chili drobno siekamy i dodajemy do sałatki. Polewamy całość oliwą i sokiem z wyciśniętej limonki. Mieszamy i gotowe :)
Jako dodatek gotujemy szklankę ryżu basmati, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Sajgonki polewamy tajskim słodkim sosem z chili i posypujemy sezamem.
Smacznego :)
jak kolorowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki ! Lubimy takie kolorowe dania :)
UsuńAlez tam pięknie:)
OdpowiedzUsuń