Piątkowy makaron :)
Witajcie :)
Dziś proponujemy kolejne danie z makaronu.
Jako, że jesteśmy mega fanami makaronów, to możecie być pewni, że często będzie on gościł na łamach naszego bloga. Jednak postaramy się nie zanudzić Was daniami spod znaku Wezuwiusza.
Dzisiejsza wersja : Pastani na zielono z brokułami, kalarepą i szpinakiem.
Pastani na zielono : (4 osoby)
Składniki :
1 opakowanie makaronu pastani
1 świeży brokuł
1 kalarepa
4 brykiety szpinaku
garść żółtej fasolki szparagowej
250 ml jogurtu naturalnego
pieprz, zioła prowansalskie
Makaron gotujemy al dente. Brokuł dzielimy na małe różyczki i blanszujemy w lekko osolonej wodzie, fasolkę szparagową kroimy w słupki ok. 3-4 cm i gotujemy do miękkości.
Kalarepę również kroimy w słupki i przekładamy na rozgrzaną oliwę z oliwek, dusimy na delikatnym ogniu. Teraz przekładamy brokuły i fasolkę, i jeszcze lekko razem dusimy. Zalewamy wszystko jogurtem i doprawiamy ziołami oraz pieprzem. Jeśli jogurt zważy się, to nie ma problemu, możecie delikatnie zagęścić go mąką rozrobioną w wodzie. Całość mieszamy z makaronem tak, żeby sos dobrze okleił makaron. Gotowe :)
Smacznego i życzymy Wam miłego weekendu:)
Dziś proponujemy kolejne danie z makaronu.
Jako, że jesteśmy mega fanami makaronów, to możecie być pewni, że często będzie on gościł na łamach naszego bloga. Jednak postaramy się nie zanudzić Was daniami spod znaku Wezuwiusza.
Dzisiejsza wersja : Pastani na zielono z brokułami, kalarepą i szpinakiem.
Pastani na zielono : (4 osoby)
Składniki :
1 opakowanie makaronu pastani
1 świeży brokuł
1 kalarepa
4 brykiety szpinaku
garść żółtej fasolki szparagowej
250 ml jogurtu naturalnego
pieprz, zioła prowansalskie
Makaron gotujemy al dente. Brokuł dzielimy na małe różyczki i blanszujemy w lekko osolonej wodzie, fasolkę szparagową kroimy w słupki ok. 3-4 cm i gotujemy do miękkości.
Kalarepę również kroimy w słupki i przekładamy na rozgrzaną oliwę z oliwek, dusimy na delikatnym ogniu. Teraz przekładamy brokuły i fasolkę, i jeszcze lekko razem dusimy. Zalewamy wszystko jogurtem i doprawiamy ziołami oraz pieprzem. Jeśli jogurt zważy się, to nie ma problemu, możecie delikatnie zagęścić go mąką rozrobioną w wodzie. Całość mieszamy z makaronem tak, żeby sos dobrze okleił makaron. Gotowe :)
Smacznego i życzymy Wam miłego weekendu:)
jestem straszną makaroniarą i uwielbiam go pod każdą postacią. zielona wersja bardzo mi się podoba i z chęcią zjarzę po inne makaronowe inspiracje ;)
OdpowiedzUsuńSuper :) Dzięki za miłe słowa. Jak wypróbujesz jakiś przepis pochwal się np zdjęciem na naszym funpage-u :) Pozdrawiamy i życzymy smacznego.
Usuń