Fasolowy sezon :)
Hej po południu :)
Sezon fasolki szparagowej trwa, ale już nie długo. Dzisiaj proponujemy klasyczną fasolkę szparagową z czerwonymi kulami ryżowymi.
Wspaniałe i proste danie, a przy tym niezwykle smaczne.
Na pewno będzie Wam smakować.
Kule ryżowo-warzywne z fasolką szparagową (4 osoby)
Składniki:
1 torebka ryżu białego długoziarnistego
½ marchewki
½ małego buraka
plaster selera korzeniowego
kilka piórek szczypiorku
3-4 pieczarki
mała cebula
1 jajko
pieprz, ostra papryka
1/2kg fasolki szparagowej
2 ząbki czosnku
bułka tarta
oliwa z oliwek
olej ryżowy
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie bardzo kleisty, ok. 15 minut. Po ugotowaniu wrzucamy do miski, dodajemy startą na drobnej tarce marchewkę, selera, buraczek.
Pieczarki kroimy drobniutko wraz z cebulą, przesmażamy. Szczypior drobno kroimy. Wszystko wrzucamy do miski z ryżem, dodajemy surowe jajko, przyprawy. Można dodać trochę bułki tartej, jeśli masa będzie zbyt rzadka. Formujemy kule, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie na złoty kolor.
Jako dodatek podajemy fasolkę szparagową ugotowaną w lekko osolonej wodzie. Fasolkę gotujemy aż będzie miękka, ale lekko krucha. W rondelku podgrzewamy olej ryżowy, wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i smażymy na złoty kolor. Odstawiamy, lekko solimy, dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy, polewamy odcedzoną fasolkę i mieszamy. Podajemy gorącą do kul ryżowych.
Sos czosnkowo-pomidorowy przygotowujemy z jogurtu naturalnego. Dodajemy 2-3 ząbki czosnku, pieprz, łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Wszystko razem mieszamy i gotowe :)
Smacznego :)
Sezon fasolki szparagowej trwa, ale już nie długo. Dzisiaj proponujemy klasyczną fasolkę szparagową z czerwonymi kulami ryżowymi.
Wspaniałe i proste danie, a przy tym niezwykle smaczne.
Na pewno będzie Wam smakować.
Kule ryżowo-warzywne z fasolką szparagową (4 osoby)
Składniki:
1 torebka ryżu białego długoziarnistego
½ marchewki
½ małego buraka
plaster selera korzeniowego
kilka piórek szczypiorku
3-4 pieczarki
mała cebula
1 jajko
pieprz, ostra papryka
1/2kg fasolki szparagowej
2 ząbki czosnku
bułka tarta
oliwa z oliwek
olej ryżowy
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie bardzo kleisty, ok. 15 minut. Po ugotowaniu wrzucamy do miski, dodajemy startą na drobnej tarce marchewkę, selera, buraczek.
Pieczarki kroimy drobniutko wraz z cebulą, przesmażamy. Szczypior drobno kroimy. Wszystko wrzucamy do miski z ryżem, dodajemy surowe jajko, przyprawy. Można dodać trochę bułki tartej, jeśli masa będzie zbyt rzadka. Formujemy kule, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie na złoty kolor.
Jako dodatek podajemy fasolkę szparagową ugotowaną w lekko osolonej wodzie. Fasolkę gotujemy aż będzie miękka, ale lekko krucha. W rondelku podgrzewamy olej ryżowy, wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i smażymy na złoty kolor. Odstawiamy, lekko solimy, dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy, polewamy odcedzoną fasolkę i mieszamy. Podajemy gorącą do kul ryżowych.
Sos czosnkowo-pomidorowy przygotowujemy z jogurtu naturalnego. Dodajemy 2-3 ząbki czosnku, pieprz, łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Wszystko razem mieszamy i gotowe :)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz