niedziela, 17 sierpnia 2014

Omlet w stylu hiszpańskim - tortilla

Hej :)

Dzisiaj niedziela, pogoda nie najlepsza na leżenie nad wodą, więc proponujemy kolorowe danie z gorącej Hiszpanii.
Hiszpania zawsze kojarzy się nam z Barceloną i Gaudim. Uwielbiamy twórczość Gaudiego i jest to jedno z naszych niespełnionych marzeń, aby zobaczyć Barcelonę i przejść szlakiem Gaudiego, które zamierzamy spełnić jak najszybciej :)
Najbardziej znana budowla to katedra La Sagrada Familia. Niezwykłe dzieło budowane już od stu lat, które jak zapewne wiecie nadal jest nie skończone i zapewne jeszcze długo będzie w budowie.


Jego twórczość to nie tylko La Sagrada Familia, ale też wiele innych budynków, skwerów, rzeźb, mebli... To niezwykły wizjoner, twórca jakiego już pewnie nigdy nie będzie. Wyobraźcie sobie jak piękne byłyby miasta kreowane wizją Gaudiego :) Mieszkalibyśmy nie na blokowiskach tylko w pięknych bajkowych miejscach.
Zobaczcie sami :)









Chcielibyście mieszkać w takich miastach ? My oczywiście tak. Kolorowo bajkowo, a do tego tak jak Barcelona, ciepło nad pięknym morzem :) jednym słowem mówiąc - bajecznie. Właśnie dlatego jest to nasze marzenie, aby pojechać tam i spędzić jak najwięcej czasu. A jak już się tam wybierzemy, to na pewno coś ugotujemy dla Was i zdjęcia zrobimy np. na słynnej ławce projektowanej przez mistrza.
Czyli do zobaczenia w Barcelonie :) Jak najszybciej !!!

A teraz schodzimy na ziemię i do garów hihi :)
Oto nasza wersja hiszpańskiego omleta, czyli tortilla z warzywami.


Omlet z warzywami - tortilla (4 osoby)

5 jajek
1 pomidor
1 ogórek konserwowy
kukurydza konserwowa
kilka oliwek, najlepiej czarnych
1 mała cebula
1 mała papryczka chili
1 łyżka jogurtu naturalnego, najlepszy w stylu greckim
suszone pomidory
żółty ser
sól, pieprz, tymianek, oregano
oliwa z oliwek
szczypiorek

Jajka rozbijamy do miski, dodajemy pieprz, sól, zioła i łyżkę jogurtu. Całość mocno mieszamy trzepaczką, aby wpuścić jak najwięcej powietrza do masy jajecznej. Teraz drobno kroimy cebulę, papryczkę chili i suszone pomidory (ok. 3-4 szt.). Przygotowujemy pomidory krojąc w półplasterki, ogórka w cieniutkie paseczki i oliwki w ćwiartki. Teraz rozgrzewamy patelnię z oliwą i wrzucamy cebulę, chili i suszone pomidory. Wszystko chwilę smażymy, aby cebula zeszkliła się. Teraz masę jajeczną przed wlaniem na patelnię jeszcze raz przez chwilę mieszamy, aby ostatecznie wprowadzić jak najwięcej powietrza. Dzięki temu zabiegowi omlet będzie bardziej puszysty. Wlewamy masę i zaczynamy zabawę z pieczeniem omleta :) pamiętajcie, aby zmniejszyć ogień. Omleta pieczemy jak w stylu francuskim, czyli odpychając do środka delikatnie zastygłą masę jajeczną i tak powoli, aż zauważymy, że omlet nabiera zwartej konsystencji. Pamiętajcie, aby robić to delikatnie bez pośpiechu, nie chcemy aby omlet się rozleciał :) Teraz czas na pomidora, ogórka, oliwki i kukurydzę. Układamy pomidory i ogórka na przemiennie, a kukurydzę i oliwki rozsypujemy w artystycznym nieładzie :) Omlet w tym czasie na wierzchu powinien być miękki i oto chodzi.  W między czasie warto wzruszyć patelnią, aby omlet przesuwał się po patelni. Możemy delikatnie jeszcze podlać oliwą, jeśli zauważycie, że nie ma już nic na patelni. Jednak nie przesadzajcie z ilością, żeby omlet nie był zbyt tłusty. Na koniec posypujemy całość startym żółtym serem. Delikatnie, to nie pizza :) Wyłączamy gaz i posypujemy przed podaniem szczypiorkiem i oregano. My lubimy delikatnie całość skropić oliwą chili, nadaje miłej ostrości :)

Omleta kroimy na 4 kawałki i podajemy z ryżem basmati i surówką.

Życzymy smacznego i pochwalcie się swoimi omletami :) Będzie nam miło zobaczyć Wasze poczynania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz