Zielone kluski śląskie.
Witajcie :)
Lubicie kluski ? Dla nas to podstawa żywienia, makarony wszelkiego rodzaju, kluski czy pierogi hihi.
Uwielbiamy mączne produkty plus całe mnóstwo warzyw :)
Dziś w naszym menu: zielone kluski śląskie z warzywnym gulaszem.
Proste, smaczne, a to tego efektownie wyglądające zdrowe jedzenie :)
Co Wy na to ? Jak wam się podoba ?
Zielone kluski śląskie z warzywami : (4 osoby)
Składniki do klusek :
1 kg ziemniaków
2 żółtka
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1-2 łyżki maki pszennej
pieprz
5-6 brykietów szpinaku mrożonego
Ziemniaki obieramy i gotujemy, możecie również gotować w mundurkach i obrać po ugotowaniu.
Następnie należy wystudzić i przepuścić przez praskę lub zemleć. Kiedy ziemniaki studzą się przesmażamy szpinak na suchej patelni, aby odparować z niego wodę i również studzimy.
Teraz przypomnimy sobie prace ręczne ze szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy, dodajemy szpinak i ziemniaki. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze starajcie się kluski gotować w dużym szerokim garnku i wrzucać na mocno wrzącą wodę.
Składniki do gulaszu :
2 młode cukinie
1 duża słodka papryka (czerwona)
1 duża kalarepa
1 duża cebula
1 puszka pomidorów w soku
1 duża garść zielonej fasolki
2 łyżeczki łuskanego słonecznika
2 ząbki czosnku
kukurydza konserwowa
estragon, pieprz,
oliwa z oliwek
sos sojowy
Cukinie dobrze myjemy i kroimy w półplasterki, nie obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę, a kalarepę w słupki. Zieloną fasolkę gotujemy osobno i odstawiamy.
Teraz zaczynamy gotowanie :) Na rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę wrzucamy cebulę oraz dwie łyżeczki słonecznika i smażymy, aż się lekko zeszkli. Dodajemy paprykę, cukinię i kalarepę, i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów oraz przeciśnięty czosnek i wszystko dusimy do miękkości, jednak nie zbyt długo. Ważne, aby warzywa pozostały kruche. Możemy lekko podlać całość wodą, jeśli będzie zbyt mało soku w pomidorach. Na koniec dodajemy fasolkę i 2-3 łyżki kukurydzy i doprawiamy pieprzem, roztartym w dłoniach estragonem i skrapiamy sosem sojowym, ale nie zbyt obficie, bo jest on mocno słony, raczej do smaku. Za to estragonu możecie dodać sporo, ma niesamowity aromat i nada potrawie wyjątkowy smak. Jeśli lubicie ostre jedzenie to dodajcie na początku razem z cebulą małą papryczkę chili.
Podajemy z kluskami i na koniec posypujemy sezamem.
To wszystko, danie gotowe :)
Życzymy smacznego i mamy nadzieję, że tak jak my częściej będziecie sięgać po warzywa i wszelkiej maści kluski :)
Lubicie kluski ? Dla nas to podstawa żywienia, makarony wszelkiego rodzaju, kluski czy pierogi hihi.
Uwielbiamy mączne produkty plus całe mnóstwo warzyw :)
Dziś w naszym menu: zielone kluski śląskie z warzywnym gulaszem.
Proste, smaczne, a to tego efektownie wyglądające zdrowe jedzenie :)
Co Wy na to ? Jak wam się podoba ?
Zielone kluski śląskie z warzywami : (4 osoby)
Składniki do klusek :
1 kg ziemniaków
2 żółtka
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1-2 łyżki maki pszennej
pieprz
5-6 brykietów szpinaku mrożonego
Ziemniaki obieramy i gotujemy, możecie również gotować w mundurkach i obrać po ugotowaniu.
Następnie należy wystudzić i przepuścić przez praskę lub zemleć. Kiedy ziemniaki studzą się przesmażamy szpinak na suchej patelni, aby odparować z niego wodę i również studzimy.
Teraz przypomnimy sobie prace ręczne ze szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy, dodajemy szpinak i ziemniaki. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze starajcie się kluski gotować w dużym szerokim garnku i wrzucać na mocno wrzącą wodę.
Składniki do gulaszu :
2 młode cukinie
1 duża słodka papryka (czerwona)
1 duża kalarepa
1 duża cebula
1 puszka pomidorów w soku
1 duża garść zielonej fasolki
2 łyżeczki łuskanego słonecznika
2 ząbki czosnku
kukurydza konserwowa
estragon, pieprz,
oliwa z oliwek
sos sojowy
Cukinie dobrze myjemy i kroimy w półplasterki, nie obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę, a kalarepę w słupki. Zieloną fasolkę gotujemy osobno i odstawiamy.
Teraz zaczynamy gotowanie :) Na rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę wrzucamy cebulę oraz dwie łyżeczki słonecznika i smażymy, aż się lekko zeszkli. Dodajemy paprykę, cukinię i kalarepę, i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów oraz przeciśnięty czosnek i wszystko dusimy do miękkości, jednak nie zbyt długo. Ważne, aby warzywa pozostały kruche. Możemy lekko podlać całość wodą, jeśli będzie zbyt mało soku w pomidorach. Na koniec dodajemy fasolkę i 2-3 łyżki kukurydzy i doprawiamy pieprzem, roztartym w dłoniach estragonem i skrapiamy sosem sojowym, ale nie zbyt obficie, bo jest on mocno słony, raczej do smaku. Za to estragonu możecie dodać sporo, ma niesamowity aromat i nada potrawie wyjątkowy smak. Jeśli lubicie ostre jedzenie to dodajcie na początku razem z cebulą małą papryczkę chili.
Podajemy z kluskami i na koniec posypujemy sezamem.
To wszystko, danie gotowe :)
Życzymy smacznego i mamy nadzieję, że tak jak my częściej będziecie sięgać po warzywa i wszelkiej maści kluski :)
Komentarze
Prześlij komentarz