poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Kotlety z kabaczków.

Witajcie kochani :) 

Sezon kabaczków i cukinii w pełni, więc trudno oprzeć się zrobieniu kotletów. 
My bardzo lubimy kotlety z cukinii czy kabaczka. Najlepiej z fasolką, ogórkiem małosolnym i ryżem.
Taka też jest nasza propozycja na dzisiaj. Wspaniałe jedzenie w bardzo prostym stylu. Lubicie tak ?





































Kabaczek a'la kotlet z fasolką i ryżem (4 osoby )

1 średni kabaczek
fasolka szparagowa ok. 1/2 kg
ryż parboiled lub basmati
kukurydza konserwowa
ogórek małosolny

Fasolkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor. Wyłączamy ogień i przeciskamy do cebuli czosnek. Dodajemy odrobinę soli i całość wlewamy na odcedzoną z wody fasolkę. Dobrze mieszamy, aby cebula i czosnek okleiły fasolkę.

Ryż gotujemy na sypko (1 lub 2 torebki, zależy od Was) i dodajemy 2 łyżki kukurydzy konserwowej, mieszamy przed podaniem.

Kabaczka myjemy i kroimy w plastry grubości ok. 1 cm, panierujemy w jajku z ziołami, pieprzem i odrobiną soli oraz bułce tartej. Smażymy na oliwie na złoty kolor z obu stron.

Podajemy z ogórkiem małosolnym.

Smacznego :) Danie polecamy, jest proste a zarazem wyśmienite.

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Sezon na kabaczki i fasolki, wiec nie mogliśmy sobie podarować :) Pozdrawiamy

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...