Słodkie racuszki - #jedzjabłka
Hej w piątek :)
Dziś od rana mamy chęć na słodkości :) postanowiliśmy zrobić coś miłego dla podniebienia.
Zgodnie z ostatnim trendem #jedzjabłka nazłość wiadomo komu, przygotowaliśmy super smaczne racuchy z jabłkami.
Wyszły wspaniale i tak też smakują. Zobaczcie sami, a przepis poniżej :)
Racuszki z jabłkami dla naszych milusińskich
Składniki
5 dkg drożdży
1 jajko
1 łyżka stołowa cukru, kopiasta
1/2 litra mleka
1/2 kg mąki pszennej
3-4 jabłka
olej do smażenia, (polecamy olej ryżowy)
cukier puder
W dużej misce rozgniatamy drożdże, wbijamy jajko, dodajemy cukier oraz pół szklanki ciepłego mleka (nie gorące), wszystko razem dobrze ze sobą mieszamy.
Następnie dodajemy naprzemiennie resztę mleka i mąkę ciągle mieszając, aż ciasto będzie dość gęste.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż ciasto wyrośnie. Polskie najsmaczniejsze jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Gdy ciasto jest już wyrośnięte dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy.
Niewielką ilość oleju rozgrzewamy na patelni i nakładamy łyżką ciasto. Smażymy na złoty kolor z obu stron :)
Przed podaniem posypujemy racuszki cukrem pudrem.
Smacznego :) i róbcie sobie i dzieciaczkom te racuszki, są bardzo smaczne.
Dziś od rana mamy chęć na słodkości :) postanowiliśmy zrobić coś miłego dla podniebienia.
Zgodnie z ostatnim trendem #jedzjabłka nazłość wiadomo komu, przygotowaliśmy super smaczne racuchy z jabłkami.
Wyszły wspaniale i tak też smakują. Zobaczcie sami, a przepis poniżej :)
Racuszki z jabłkami dla naszych milusińskich
Składniki
5 dkg drożdży
1 jajko
1 łyżka stołowa cukru, kopiasta
1/2 litra mleka
1/2 kg mąki pszennej
3-4 jabłka
olej do smażenia, (polecamy olej ryżowy)
cukier puder
W dużej misce rozgniatamy drożdże, wbijamy jajko, dodajemy cukier oraz pół szklanki ciepłego mleka (nie gorące), wszystko razem dobrze ze sobą mieszamy.
Następnie dodajemy naprzemiennie resztę mleka i mąkę ciągle mieszając, aż ciasto będzie dość gęste.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż ciasto wyrośnie. Polskie najsmaczniejsze jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Gdy ciasto jest już wyrośnięte dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy.
Niewielką ilość oleju rozgrzewamy na patelni i nakładamy łyżką ciasto. Smażymy na złoty kolor z obu stron :)
Przed podaniem posypujemy racuszki cukrem pudrem.
Smacznego :) i róbcie sobie i dzieciaczkom te racuszki, są bardzo smaczne.
Oj jak ja uwielbiam takie racuchy na śniadanie, pychotka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
My również je uwielbiamy, stąd też ten wpis :) Masz racje pychotka :) Oczywiście zajrzymy do Ciebie.
Usuńryżowy cukier puder?
OdpowiedzUsuńŹle zrozumiałeś :) to dotyczy oleju. Chodziło o to, że polecamy olej ryżowy :)
Usuń