wtorek, 26 sierpnia 2014

Risotto z warzywami.

Cześć kochani :)

Pogoda przestała nas rozpieszczać :( deszczowo i nie chce się nigdzie wychodzić. 
Postanowiliśmy zrobić coś w słonecznym stylu :)

Risotto, potrawa oczywiście kojarzy się nierozłącznie z Włochami, a Włochy ze słońcem, ciepłym klimatem i pięknym wybrzeżem. 


Risotto jest to potrawa z ryżu, popularna przede wszystkim w północnych Włoszech, gdzie od XV wieku jest uprawiany ryż. Ale jego historia jest znacznie dłuższa.
Skąd wzięło się risotto? Niektórzy twierdzą, że to Marco Polo przywiózł pomysł na risotto (podobnie jak na makaron i pierogi) z Chin. Ale to nie do końca prawda. Pilaw - prosty w przygotowaniu i pożywny „protoplasta” risotta istotnie pochodzi z Chin, ale do Włoch dotarł raczej z Bliskiego Wschodu za pośrednictwem włoskich wojowników biorących udział w wyprawach krzyżowych. W XI wieku, kiedy te wyprawy się rozpoczęły, Arabowie doskonale znali zarówno ryż jak i samą potrawę. Na pokrewieństwo arabskiego pilawu i włoskiego risotta wskazują analogie w przygotowaniu obu potraw oraz używanych do nich przypraw. Zasadniczą różnicą wskazującą na włoski charakter risotta jest dodawane do niego wino - muzułmanom nie dodają wina.
Info z www.travelmaniacy.pl

Nasza potrawa to prosty sposób przystosowany do naszych warunków.
Ryż do risotto niestety nie jest powszechny w naszym kraju i nie wszędzie można go dostać. Szczególnie w małych miejscowościach, tak więc my zastąpiliśmy go ryżem parboiled. Nie oznacza to, że potrawa będzie źle smakować :), wręcz przeciwnie :) jest super, a przy tym łatwiejsza do wykonania.

Tak wygląda ryż Arborio, specjalny do risotto. Ma ziarenka grubszekrótsze i bardziej pękate.


Pola ryżowe w północnych Włoszech.


Nasza wersja rissotto :)




Risotto z warzywami w naszej wersji: (4 osoby)

zioła prowansalskie
mała papryczka chili
oliwa z oliwek

Ryż parboiled gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. W trakcie kiedy gotuje się ryż, przygotowujemy warzywa. Na początek kroimy cukinię w półplasterki, cebulę i pora w kostkę. Teraz rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek na głębokiej patelni, dodajemy cebulę i pora, i smażymy, aż się lekko zeszklą. Teraz dodajemy pomidory (całą puszkę) i dusimy ok. 10 min. Jeśli macie pomidory w całości, to należy je rozdrobnić, najlepiej na patelni np. drewnianą łyżką. Kolejny krok to dodanie cukinii i przeciśniętego czosnku. Tak dusimy wszystko, aż cukinia zacznie mięknąć, doprawiamy pieprzem, ziołami i drobno posiekaną papryczką chili. My nie solimy tej potrawy, ponieważ pomidory mają zawsze trochę soli w sobie, mieszanka fasolowa również, no i ryż także gotowaliśmy w osolonej wodzie. Na koniec dodajemy mieszankę fasolową i dusimy jeszcze ok. 5 min. Sos jest gotowy, więc czas na ryż, który dodajemy na samym końcu i wszystko razem jeszcze chwilę dusimy, aby ryż przeszedł aromatami z sosu. Risotto jest gotowe :)

Podajemy w miseczkach lekko posypując startym żółtym serem. Możemy podać do tego jeszcze pieczywo, np. kajzerkę lub bagietkę :) 
Gwarantujemy, że będzie wam smakować :)

Życzymy smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz