czwartek, 14 sierpnia 2014

Fasolka szparagowa - "maślana"

Witajcie :)

Dzisiaj jedno z naszych ulubionych letnich dań.
Prosto, domowo trochę w wiejskim stylu, powiedzielibyśmy takie "babcine" :)
Takie potrawy zawsze są najlepsze, bo są niezwykle proste i przywodzą na myśl młodzieńcze lata.

Fasolka szparagowa tzw. maślana. Trochę inna w smaku niż klasyczna żółta, właśnie trochę maślana, stąd też najprawdopodobniej jej nazwa. Wiemy, że nie wszyscy ją znają, ale warto zwrócić na nią uwagę szczególnie, że przedłuża nam sezon fasolkowy :) Dojrzewa właśnie teraz kiedy to żółtej już praktycznie nie ma.

Oto nasza propozycja :




Fasolka szparagowa "maślana" (4 osoby)

1 reklamówka fasolki ok. 1,5 kg :)
1 cebula średnia
2-3 ząbki czosnku
olej ryżowy
sól

Fasolkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor. Wyłączamy ogień i przeciskamy do cebuli czosnek. Dodajemy odrobinę soli i całość wlewamy na odcedzoną z wody fasolkę. Dobrze mieszamy, aby cebula i czosnek okleiły fasolkę. Gotowe :)
Proste prawda ?

Podajemy z chlebem i ogórkami małosolnymi.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł z cebulą i czosnkiem, tak jeszcze nie jadłam jednakże już wiem że połączenie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj takiej wersji, naprawdę smacznie. :) My czasem do tego jeszcze gotujemy sobie jajko na twardo. Pozdrawiamy :)

      Usuń