Ryż z soczewicą. Wyprawa do Indii.
Witajcie :)
Dzisiejsze danie korzeniami sięga Indii północnych. Pomysł jest nasz, ale jednak korzenie tego dania określilibyśmy na Radżasthan. Na kuchnię północy największy wpływ miał islam, który dotarł tam z muzułmańskimi władcami Wielkich Mogołów. Przez wiele wieków kształtowali oni przyzwyczajenia kulinarne tamtejszej ludności. W tych rejonach podaje się soczewicę niemal do każdego dania.
Oczywiście jak wszystkie najlepsze przysmaki wywodzi się z biednej chłopskiej kuchni.
Pisaliśmy już o Indiach, jednak to kuchnia tak niesamowita, że na pewno będziemy do niej wracać co jakiś czas. Jeszcze trochę zdjęć z tamtych rejonów, abyście nabrali apetytu, widząc skąd pochodzi pomysł na to danie :)
Kolory naszego dania idealnie oddają kolorystykę tamtego regionu. Niezwykła ilość przypraw to główna cecha dań hinduskich. To sedno niezwykłego smaku i tak wielkiej popularności kuchni Indii na całym świecie. Cieszcie oczy tymi kolorami :)
Dzisiejsze danie korzeniami sięga Indii północnych. Pomysł jest nasz, ale jednak korzenie tego dania określilibyśmy na Radżasthan. Na kuchnię północy największy wpływ miał islam, który dotarł tam z muzułmańskimi władcami Wielkich Mogołów. Przez wiele wieków kształtowali oni przyzwyczajenia kulinarne tamtejszej ludności. W tych rejonach podaje się soczewicę niemal do każdego dania.
Oczywiście jak wszystkie najlepsze przysmaki wywodzi się z biednej chłopskiej kuchni.
Pisaliśmy już o Indiach, jednak to kuchnia tak niesamowita, że na pewno będziemy do niej wracać co jakiś czas. Jeszcze trochę zdjęć z tamtych rejonów, abyście nabrali apetytu, widząc skąd pochodzi pomysł na to danie :)
Kolory naszego dania idealnie oddają kolorystykę tamtego regionu. Niezwykła ilość przypraw to główna cecha dań hinduskich. To sedno niezwykłego smaku i tak wielkiej popularności kuchni Indii na całym świecie. Cieszcie oczy tymi kolorami :)
A teraz, jak już pobudziliśmy Wasze kubki smakowe, zabieramy się do pracy :)
Ryż z soczewicą i warzywami : (4 osoby)
Składniki:
2 torebki ryżu parboiled
1 puszka soczewicy
1 papryka czerwona
1 papryka żółta lub pomarańczowa
2 gałązki selera naciowego
1 średnia marchewka
1 średni burak
1 cebula czerwona
makaron rosołowy np. "Babuni"
szczypiorek
garam masala, pasta tandoori, pieprz, tymianek
oliwa z oliwek
Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Warzywa kroimy w kostkę jednak nie zbyt drobno, chodzi oto, aby były wyczuwalne w trakcie konsumpcji. Na rozgrzaną suchą patelnię wsypujemy garam masalę i prażymy ja przez chwilę. WAŻNE !, żeby jej nie spalić, a jedynie delikatnie uprażyć, aby wydobyć z niej jak najwięcej aromatów. Teraz dodajemy dużą łyżkę pasty tandoori (dostaniecie ją w sklepach z przyprawami z całego świata lub w internecie,) wlewamy oliwę z oliwek ok. 3-4 łyżki.
Chwilę razem podsmażamy i wsypujemy warzywa, lekko podlewamy wodą i dodajemy garść makaronu. Warzywa z przyprawami dusimy ok. 10-15 min., aż staną się miękkie, jednak pamiętając o tym, aby pozostały kruche. Dodajemy opłukaną soczewicę i jeszcze chwilkę dusimy. Wtedy dodajemy świeżo zmielony pieprz i roztarty w dłoniach tymianek, dzięki temu uwolnimy jego pełny bukiet aromatów. Na koniec dodajemy ryż, wszystko mieszamy i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Danie jest gotowe :)
Przekładamy na talerze i teraz to tylko SMACZNEGO :)
A teraz słowo na niedzielę :P
Poszukujcie w kuchni różnych smaków, warto zaglądać do książek z przepisami, czasem zerknąć na programy kulinarne czy po prostu zajrzeć na naszego bloga :) Im bardziej rozmaita kuchnia, tym przyjemniej się gotuje. Proste i łatwe przepisy to jest klucz do dobrego jedzenia. Pamiętajcie o tym !
Bawcie się dobrze :) i miłego weekendu.
Komentarze
Prześlij komentarz