Placuszki z cukinii w greckim stylu.
Witajcie :)
Dzisiaj nie najlepsza pogoda, więc postanowiliśmy zrobić obiad z gorących klimatów.
Wspaniałe danie rodem z Grecji, oczywiście trochę je zmieniliśmy na nasze potrzeby.
Żeby umilić dodatkowo deszczowy dzień pocieszamy Was widokami z pięknej Grecji :)
Poprawił się Wam nastrój ? Jeśli tak, to zabieramy się do pracy :)
Placuszki z cukinii z tzatzikami: (4 osoby)
Składniki na placuszki :
2 większe młode cukinie
1 duża marchewka
1 cebula
pieprz, sól, zioła prowansalskie, imbir, kurkuma
otręby
mąka
mleko
olej ryżowy
Cukinie ścieramy na grubszych oczkach tarki, a marchew i cebulę na mniejszych. Cukinie lekko przesypujemy solą i odstawiamy na 15 min. W tym czasie robimy niewielką ilość ciasta naleśnikowego, dość gęstego, z imbirem i kurkumą. Teraz cukinia po ok. 15 minutach odda płyn i należy ją odcisnąć z nadmiaru soku. Dodajemy do niej marchewkę i cebulę. Doprawiamy ziołami, pieprzem, soli już nie dodajemy. Wszystko dobrze mieszamy i wylewamy powoli do warzyw ciasto, ale tylko tyle, aby zrobić z tego gęstą masę. Chodzi o to, żeby warzywa nie pływały w cieście.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i tak jak placki ziemniaczane smażymy na złoty kolor. Odstawiamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i podajemy z tzatzikami.
Sos Tzatziki :
1 duży jogurt naturalny typu greckiego (my preferujemy z Biedronki)
2 średnie ogórki gruntowe
1 średni ogórek konserwowy
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka majonezu
pieprz
sól
Sos : Do miseczki na większych oczkach tarki ścieramy ogórki ze skórką (wcześniej dobrze umyte pod ciepłą wodą). Dodajemy zmiażdżony czosnek i łyżkę majonezu, doprawiamy pieprzem i solą. Wszystko mieszamy i gotowe :) w innej wersji możemy dodać posiekany koperek.
Życzymy smacznego :)
Dzisiaj nie najlepsza pogoda, więc postanowiliśmy zrobić obiad z gorących klimatów.
Wspaniałe danie rodem z Grecji, oczywiście trochę je zmieniliśmy na nasze potrzeby.
Żeby umilić dodatkowo deszczowy dzień pocieszamy Was widokami z pięknej Grecji :)
Poprawił się Wam nastrój ? Jeśli tak, to zabieramy się do pracy :)
Placuszki z cukinii z tzatzikami: (4 osoby)
Składniki na placuszki :
2 większe młode cukinie
1 duża marchewka
1 cebula
pieprz, sól, zioła prowansalskie, imbir, kurkuma
otręby
mąka
mleko
olej ryżowy
Cukinie ścieramy na grubszych oczkach tarki, a marchew i cebulę na mniejszych. Cukinie lekko przesypujemy solą i odstawiamy na 15 min. W tym czasie robimy niewielką ilość ciasta naleśnikowego, dość gęstego, z imbirem i kurkumą. Teraz cukinia po ok. 15 minutach odda płyn i należy ją odcisnąć z nadmiaru soku. Dodajemy do niej marchewkę i cebulę. Doprawiamy ziołami, pieprzem, soli już nie dodajemy. Wszystko dobrze mieszamy i wylewamy powoli do warzyw ciasto, ale tylko tyle, aby zrobić z tego gęstą masę. Chodzi o to, żeby warzywa nie pływały w cieście.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i tak jak placki ziemniaczane smażymy na złoty kolor. Odstawiamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i podajemy z tzatzikami.
Sos Tzatziki :
1 duży jogurt naturalny typu greckiego (my preferujemy z Biedronki)
2 średnie ogórki gruntowe
1 średni ogórek konserwowy
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka majonezu
pieprz
sól
Sos : Do miseczki na większych oczkach tarki ścieramy ogórki ze skórką (wcześniej dobrze umyte pod ciepłą wodą). Dodajemy zmiażdżony czosnek i łyżkę majonezu, doprawiamy pieprzem i solą. Wszystko mieszamy i gotowe :) w innej wersji możemy dodać posiekany koperek.
Życzymy smacznego :)
u mnie w domu sami miłośnicy cukinii z moim synkiem na czele,pycha! :)
OdpowiedzUsuńDanie jest super :) Wszystkim zawsze smakuje. My też kochamy się w cukinii. Pozdrawiamy
Usuń