niedziela, 24 sierpnia 2014

Świderki z pomidorami.

Witajcie :)

Dziś proponujemy Wam szybkie danie z pomidorów. Trwa sezon pomidorowy, ich ceny są najniższe, więc możemy jeść ich duuuużo :) i dobrze, bo są bardzo zdrowe.

Fusilli z pomidorami z dodatkiem oliwek, kukurydzy i passaty :)


























Świderki z pomidorami (4 osoby)

Składniki :
1 opakowanie fusilli (świderki)
1 opakowanie passaty
3 świeże duże pomidory, 2 czerwone i jeden żółty
czarne oliwki bez pestek
kukurydza konserwowa
1 średnia cebula
oregano, bazylia
pieprz
oliwa z oliwek

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cebulę kroimy w kostkę, pomidory również. Pomidory możemy sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się skórek, ale nie jest to konieczne.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Smażymy, aż się zeszkli, teraz dodajemy passatę i  pokrojone pomidory. Wszystko razem dusimy ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy pokrojone w ćwiartki oliwki i kukurydzę ok. 2 łyżki stołowe. Wszystko doprawiamy pieprzem i ziołami, nie solimy ponieważ passata zazwyczaj jest dosalana. Sos dusimy jeszcze ok. 3-4 min. i wyłączamy ogień. Do ugotowanego makaronu dodajemy sos i polewamy jeszcze oliwą z oliwek ok. 2 łyżki, teraz wszystko razem mieszamy. Gotowe :)

Wspaniałe i smaczne danie, które przygotujecie w czasie nie dłuższym niż gotuje się makaron. Polecamy to danie !


Pozdrawiamy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz