Kontynentalny MIX :)
Witajcie :)
Dzisiaj poszaleliśmy i pomieszaliśmy kuchnie z rożnych stron świata.
Postanowiliśmy połączyć trzy kontynenty: Azję, Europę i Amerykę. Co Wy na to ??
Pierwsze to Indie i tradycyjna przekąska spotykana w całym kraju :)
Samosy : przekąska w postaci trójkątnego pierożka, smażonego na głębokim oleju. Jako nadzienie służą najczęściej ostro przyprawione warzywa.
Kolejny jest Meksyk, który słynie z niezwykle różnorodnej kuchni. My wybraliśmy coś najbardziej znanego, rodzaj sosu pomidorowego z warzywami zwany Salsa.
Kolejny składnik to Grecja. Tak połączyliśmy to z Indiami i Meksykiem. Nie było to trudne, ponieważ wybraliśmy również najbardziej znane danie, czyli sałatkę w stylu greckim.
Nieco ją zmodyfikowaliśmy dodając pewien składnik, jednak zachowała swój gracki klimat :)
A teraz nasza propozycja :
Indyjskie samosy z meksykańskim sosem i grecką sałatką :)
Zobaczcie jak ślicznie to wygląda i powiedzcie, czy nie pasują do siebie te dania ?
Składniki : (4 osoby)
Składniki na ciasto do samosy :
Farsz przygotowujemy od ugotowania ryżu, w czasie kiedy gotuje się ryż przygotowujemy inne składniki farszu. Seler naciowy kroimy w drobną kostkę, cebulę również. Papryczkę chili ( i tu już jak uważacie) można całą skroić w drobniutką kosteczkę, ale jeśli nie lubicie zbyt ostrego jedzenia, wtedy tylko połowę. Całość wrzucamy na patelnię z oliwą i lekko dusimy. Doprawiamy garam masalą, pieprzem i tymiankiem. Ryż po ugotowaniu przelewamy dużą ilością zimnej wody, aby obniżyć jego temperaturę. Mieszamy wszystko razem, czyli warzywa z ryżem. Gotowe :)
Z uprzednio wyrobionego ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkowujemy na grubość 2 mm. Po czym wycinamy kwadrat, powinien mieć bok ok. 8 cm. Na środek układamy farsz i sklejamy w trójkąt. Dobrze jest zostawić sobie miejsce na zakładkę, ponieważ ciasko nie skleja sie z sobą idealnie, jak np. w klasycznym cieście do pierogów.
Samosy smażymy na oleju rozgrzanym do ok. 180 C do momentu, aż uzyskają złoty kolor (ok. 2-3 min). My używamy olej ryżowy, ma wysoką temperaturę dymienia i nie zmienia smaku potrawy.
Salsa :
1 puszka krojonych pomidorów
1 żółta papryka
1 czerwona cebula
jalapeno konserwowe
pieprz, sól, tymianek
passata
Pomidory przekładamy do miski, paprykę, cebulę i jalapeno kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Na koniec dodajemy nieco passaty, aby sos miał gęstszą konsystencję. Możemy zrobić wersję na ciepło i wtedy wszystko dusimy razem.
Sałatka grecka :
1/2 sałaty lodowej
1 pomidor czerwony
1 pomidor żółty
czarne oliwki
szczypiorek
fasola czarne oczko lub biała
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Sałatę rwiemy na drobne kawałki, warzywa kroimy w kostkę, oliwki na 4 części. Dodajemy 2 łyżki fasoli. Wszystko mieszamy ze sobą i polewamy oliwą z oliwek. Doprawiamy pieprzem i solą.
Gotowe :) Możecie do tego zrobić jeszcze klasyczny sos czosnkowy jako drugi dodatek.
Danie wymaga nieco więcej pracy, możecie je zatem zaplanować na weekend. Jednak polecamy taki nasz kontynentalny miks, ponieważ jest niezwykle smaczny i warty poświęcenia czasu na jego przygotowanie :)
Mamy nadzieję, że się pochwalicie swoimi dokonaniami.
Pozdrawiamy i życzymy smacznego.
Dzisiaj poszaleliśmy i pomieszaliśmy kuchnie z rożnych stron świata.
Postanowiliśmy połączyć trzy kontynenty: Azję, Europę i Amerykę. Co Wy na to ??
Pierwsze to Indie i tradycyjna przekąska spotykana w całym kraju :)
Samosy : przekąska w postaci trójkątnego pierożka, smażonego na głębokim oleju. Jako nadzienie służą najczęściej ostro przyprawione warzywa.
Kolejny jest Meksyk, który słynie z niezwykle różnorodnej kuchni. My wybraliśmy coś najbardziej znanego, rodzaj sosu pomidorowego z warzywami zwany Salsa.
Kolejny składnik to Grecja. Tak połączyliśmy to z Indiami i Meksykiem. Nie było to trudne, ponieważ wybraliśmy również najbardziej znane danie, czyli sałatkę w stylu greckim.
Nieco ją zmodyfikowaliśmy dodając pewien składnik, jednak zachowała swój gracki klimat :)
A teraz nasza propozycja :
Indyjskie samosy z meksykańskim sosem i grecką sałatką :)
Zobaczcie jak ślicznie to wygląda i powiedzcie, czy nie pasują do siebie te dania ?
Składniki : (4 osoby)
Składniki na ciasto do samosy :
1 szklanka mąki
2 łyżki masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli
Składniki na farsz do samosy :2 łyżki masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli
1 woreczek ryżu (parboliled)
2 łyżki fasoli (czarne oczko lub białej)
2 gałązki selera naciowego
1 średnia cebula
papryczka chili (mała)
garam masala, tymianek, pieprz
Składniki na ciasto mieszamy w misce, aby ładnie się połączyły, dodajemy kilka łyżek stołowych letniej wody. Po wyrobieniu ciasto odstawiamy na czas przygotowania nadzienia.2 łyżki fasoli (czarne oczko lub białej)
2 gałązki selera naciowego
1 średnia cebula
papryczka chili (mała)
garam masala, tymianek, pieprz
Farsz przygotowujemy od ugotowania ryżu, w czasie kiedy gotuje się ryż przygotowujemy inne składniki farszu. Seler naciowy kroimy w drobną kostkę, cebulę również. Papryczkę chili ( i tu już jak uważacie) można całą skroić w drobniutką kosteczkę, ale jeśli nie lubicie zbyt ostrego jedzenia, wtedy tylko połowę. Całość wrzucamy na patelnię z oliwą i lekko dusimy. Doprawiamy garam masalą, pieprzem i tymiankiem. Ryż po ugotowaniu przelewamy dużą ilością zimnej wody, aby obniżyć jego temperaturę. Mieszamy wszystko razem, czyli warzywa z ryżem. Gotowe :)
Z uprzednio wyrobionego ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkowujemy na grubość 2 mm. Po czym wycinamy kwadrat, powinien mieć bok ok. 8 cm. Na środek układamy farsz i sklejamy w trójkąt. Dobrze jest zostawić sobie miejsce na zakładkę, ponieważ ciasko nie skleja sie z sobą idealnie, jak np. w klasycznym cieście do pierogów.
Samosy smażymy na oleju rozgrzanym do ok. 180 C do momentu, aż uzyskają złoty kolor (ok. 2-3 min). My używamy olej ryżowy, ma wysoką temperaturę dymienia i nie zmienia smaku potrawy.
1 puszka krojonych pomidorów
1 żółta papryka
1 czerwona cebula
jalapeno konserwowe
pieprz, sól, tymianek
passata
Pomidory przekładamy do miski, paprykę, cebulę i jalapeno kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Na koniec dodajemy nieco passaty, aby sos miał gęstszą konsystencję. Możemy zrobić wersję na ciepło i wtedy wszystko dusimy razem.
Sałatka grecka :
1/2 sałaty lodowej
1 pomidor czerwony
1 pomidor żółty
czarne oliwki
szczypiorek
fasola czarne oczko lub biała
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Sałatę rwiemy na drobne kawałki, warzywa kroimy w kostkę, oliwki na 4 części. Dodajemy 2 łyżki fasoli. Wszystko mieszamy ze sobą i polewamy oliwą z oliwek. Doprawiamy pieprzem i solą.
Gotowe :) Możecie do tego zrobić jeszcze klasyczny sos czosnkowy jako drugi dodatek.
Danie wymaga nieco więcej pracy, możecie je zatem zaplanować na weekend. Jednak polecamy taki nasz kontynentalny miks, ponieważ jest niezwykle smaczny i warty poświęcenia czasu na jego przygotowanie :)
Mamy nadzieję, że się pochwalicie swoimi dokonaniami.
Pozdrawiamy i życzymy smacznego.
Czy zamiast mąki pszennej moze być użyta kukurydziana?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Ciasto ma być kruche. Spróbuj, jednak nie mamy doświadczenia z inną mąką :/
Usuń