wtorek, 12 sierpnia 2014

Młode ziemniaki z dodatkami :)

Witamy we wtorkowe popołudnie :)

Dzisiaj klasycznie, letnio i smacznie :) 
Każdy z nas chyba lubi młode ziemniaki z surówkami i kotletem. U nas oczywiście wersja wegetariańska i równie smaczna :) Zróbcie u siebie to danie i pochwalcie się jak Wam smakowało.




Młode ziemniaki z kotlecikami z jajek i pieczarek (4 osoby)

Składniki:
6 jajek
tarta bułka zmieszana z otrębami żytnimi do panierowania
5 dużych pieczarek
łyżka pokrojonego szczypioru
duża cebula
łyżka tartego żółtego sera
oliwa z oliwek
pieprz, zioła prowansalskie

Sos:
1 opakowanie passaty
2 łyżki kukurydzy
1 mała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
oregano, bazylia, pieprz

Przygotowanie sosu:
Cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać passate, dusić ok. 10 minut. Pod koniec dodać kukurydzę oraz przyprawy. Posolić do smaku. Ja nie dodaję soli, ponieważ passata z reguły jest już solona.

Kotleciki:
Pieczarki umyć i wraz z cebulą pokroić i usmażyć na tłuszczu. 5 jajek ugotować na twardo, ostudzić i razem z pieczarkami oraz cebulą zemleć w maszynce lub posiekać w drobną kostkę. Dodać żółty ser, szczypiorek, wbić 1 jajko, przyprawić do smaku, dodać bułkę tartą, aby uzyskać ścisłą konsystencję kotletów. Masę dobrze wyrobić, formować kotleciki i obtoczyć w bułce zmieszanej z otrębami. Smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Polać sosem. Podawać z młodymi ziemniaczkami i surówkami z czerwonej kapusty i młodej marchewki.

Smacznego i miłego popołudnia :)

4 komentarze:

  1. fajny odpowiednik tradycyjnych kotletów :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, lubię takie obiadki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się :) Jak przygotujesz, pochwal się swoja wersją :) Pozdrawiamy

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...