Młode ziemniaki z dodatkami :)
Witamy we wtorkowe popołudnie :)
Dzisiaj klasycznie, letnio i smacznie :)
Każdy z nas chyba lubi młode ziemniaki z surówkami i kotletem. U nas oczywiście wersja wegetariańska i równie smaczna :) Zróbcie u siebie to danie i pochwalcie się jak Wam smakowało.
Dzisiaj klasycznie, letnio i smacznie :)
Każdy z nas chyba lubi młode ziemniaki z surówkami i kotletem. U nas oczywiście wersja wegetariańska i równie smaczna :) Zróbcie u siebie to danie i pochwalcie się jak Wam smakowało.
Młode ziemniaki z kotlecikami z jajek i pieczarek (4 osoby)
Składniki:
6 jajek
tarta bułka zmieszana z otrębami żytnimi do panierowania
5 dużych pieczarek
łyżka pokrojonego szczypioru
duża cebula
łyżka tartego żółtego sera
oliwa z oliwek
pieprz, zioła prowansalskie
Sos:
1 opakowanie passaty
2 łyżki kukurydzy
1 mała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
oregano, bazylia, pieprz
Przygotowanie sosu:
Cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać passate, dusić ok. 10 minut. Pod koniec dodać kukurydzę oraz przyprawy. Posolić do smaku. Ja nie dodaję soli, ponieważ passata z reguły jest już solona.
Kotleciki:
Pieczarki umyć i wraz z cebulą pokroić i usmażyć na tłuszczu. 5 jajek ugotować na twardo, ostudzić i razem z pieczarkami oraz cebulą zemleć w maszynce lub posiekać w drobną kostkę. Dodać żółty ser, szczypiorek, wbić 1 jajko, przyprawić do smaku, dodać bułkę tartą, aby uzyskać ścisłą konsystencję kotletów. Masę dobrze wyrobić, formować kotleciki i obtoczyć w bułce zmieszanej z otrębami. Smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Polać sosem. Podawać z młodymi ziemniaczkami i surówkami z czerwonej kapusty i młodej marchewki.
Smacznego i miłego popołudnia :)
fajny odpowiednik tradycyjnych kotletów :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie!
Dzięki :) Oczywiście zajrzymy.
UsuńPycha, lubię takie obiadki! :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się :) Jak przygotujesz, pochwal się swoja wersją :) Pozdrawiamy
Usuń