piątek, 22 sierpnia 2014

Słodkie racuszki - #jedzjabłka

Hej w piątek :)

Dziś od rana mamy chęć na słodkości :) postanowiliśmy zrobić coś miłego dla podniebienia.
Zgodnie z ostatnim trendem #jedzjabłka nazłość wiadomo komu, przygotowaliśmy super smaczne racuchy z jabłkami.

Wyszły wspaniale i tak też smakują. Zobaczcie sami, a przepis poniżej :)

































Racuszki z jabłkami dla naszych milusińskich

Składniki
5 dkg drożdży
1 jajko
1 łyżka stołowa cukru, kopiasta
1/2 litra mleka
1/2 kg mąki pszennej
3-4 jabłka
olej do smażenia, (polecamy olej ryżowy)
cukier puder

W dużej misce rozgniatamy drożdże, wbijamy jajko, dodajemy cukier oraz pół szklanki ciepłego mleka (nie gorące), wszystko razem dobrze ze sobą mieszamy.
Następnie dodajemy naprzemiennie resztę mleka i mąkę ciągle mieszając, aż ciasto będzie dość gęste.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż ciasto wyrośnie. Polskie najsmaczniejsze jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Gdy ciasto jest już wyrośnięte dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy.
Niewielką ilość oleju rozgrzewamy na patelni i nakładamy łyżką ciasto. Smażymy na złoty kolor z obu stron :)
Przed podaniem posypujemy racuszki cukrem pudrem.

Smacznego :) i róbcie sobie i dzieciaczkom te racuszki, są bardzo smaczne.

4 komentarze:

  1. Oj jak ja uwielbiam takie racuchy na śniadanie, pychotka.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również je uwielbiamy, stąd też ten wpis :) Masz racje pychotka :) Oczywiście zajrzymy do Ciebie.

      Usuń
  2. ryżowy cukier puder?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Źle zrozumiałeś :) to dotyczy oleju. Chodziło o to, że polecamy olej ryżowy :)

      Usuń