czwartek, 7 sierpnia 2014

Kolorowy, azjatycki czwartek :)

Witajcie :)

Menu na dzisiaj to kolejna podróż do Azji i chyba najsłynniejsze danie z tamtego regionu, czyli sajgonki :)
Bardzo popularne danie w południowo-wschodniej części Azji, u nas najbardziej znane w wietnamskiej wersji, stąd też nazwa sajgonki. Na świecie jednak najbardziej rozpowszechniona pod nazwą "spring rolls".

Skupmy się jednak na naszym daniu i kraju, z którego pochodzi.
Wietnam jest dobrze znany ze swojej niechlubnej przeszłości, my jednak skupimy się na tradycyjnej kuchni. Jak w każdym kraju Azji wschodniej jedzenie uliczne jest niezwykle popularne. Możemy kupić tam niemal wszystko :) No to popatrzcie :




Wietnam to kraj motorowerów, niezwykłej trakcji elektrycznej i cudownego wybrzeża.





I co Wy na to ?? Niesamowite miejsce, a to tylko minimalna cząstka tego, co naprawdę może nam pokazać Wietnam i ludzie tam mieszkający. Na pewno warto się tam wybrać i doświadczyć spotkania z milionem kolesi na skuterach hehehehe.

A teraz nasze danie. Czy wpisuje się w ten klimat ? Myślimy, że tak. Zobaczcie i oceńcie. Najlepiej jednak będzie, jak sami zrobicie je w swoich domach.



Sajgonki z ryżem i sałatką : (4 osoby)

Sajgonki składniki :
2 opakowania papieru ryżowego
1 woreczek ryżu parboiled
1/2 opakowania mieszanki chińskiej
sos sojowy
pieprz, tymianek, imbir
przyprawa 5 smaków
olej ryżowy

Farsz do sajgonek przygotowujemy z ugotowanego ryżu i duszonych warzyw z mieszanki chińskiej.
Doprawiamy sosem sojowym, imbirem, tymiankiem i pieprzem. Na koniec dosypujemy sporo przyprawy 5 smaków i wszystko mieszamy ze sobą. Gotowe :)
Papier ryżowy namaczamy w wodzie i kładziemy na blacie, najlepiej mokrym. Po ok. 20 sekundach nakładamy niewielką ilość farszu i zawijamy jak gołąbki. Poza tym na opakowaniu papieru zawsze jest instrukcja jak go zwijać. WAŻNE !!! Kupujcie papier w sztywnych opakowaniach ! W woreczkach na pewno będą połamane lub popękane, a to jest koszmar, żeby je zwinąć.
Jak zwiniemy wszystkie sajgonki, mocno rozgrzewamy sporą ilość oleju ryżowego, ok. 2 cm, na szerokiej patelni. Jak olej będzie już rozgrzany, wtedy wkładamy sajgonki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy na papier, aby odsączyć z oleju.

Kolorowa sałatka :
4 liście kapusty pekińskiej
1 duży czerwony pomidor
1 pomarańczowy pomidor
1/2 papryczki chili
2 łyżki kukurydzy konserwowej
oliwa z oliwek
limonka
młoda dymka

Kapustę szatkujemy, pomidory kroimy w kostkę, mieszamy razem i dodajemy kukurydzę. Papryczkę chili drobno siekamy i dodajemy do sałatki. Polewamy całość oliwą i sokiem z wyciśniętej limonki. Mieszamy i gotowe :)

Jako dodatek gotujemy szklankę ryżu basmati, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Sajgonki polewamy tajskim słodkim sosem z chili i posypujemy sezamem.

Smacznego :)

3 komentarze: