poniedziałek, 12 stycznia 2015

Quesadillas z warzywami, czyli fastfood Meksyku :)

Witajcie :)


Lubicie meksykańskie jedzenie ? Ostre świeże składniki, pyszna salsa, placki tortilla i cudowna papryczka jalapeno :) Uwielbiamy te klimaty i dlatego często je robimy w przeróżnych kombinacjach. Zawsze chcieliśmy odwiedzić Meksyk i spróbować prawdziwych lokalnych smakołyków, a szczególnie ulicznego jedzenia, którego w odróżnieniu do naszego kraju jest całe mnóstwo. W sumie szkoda, że u nas instytucja na "S" zniechęca wszelkie takie przejawy twórczego tworzenia ulicznego jedzenia. O ile ciekawsza byłaby nasza kuchnia, jeśli na ulicach miast mielibyśmy dużą ilość fajnego szybkiego jedzenia. Miejmy nadzieję, że kiedyś ktoś wpadnie na pomysł zlikwidowania takich zakazów tego komunistycznego molocha.







Quesadillas z warzywami i serem gorgonzola (4 osoby)

Składniki:
4 duże placki tortilla
1 czerwona duża papryka
1/2 opakowania świeżego szpinaku
10 średnich pieczarek
1/2 opakowania sera gorgonzola
2 łyżki kukurydzy
tarty żółty ser
oliwa z oliwek
pieprz cayenne, tymianek, pieprz, sos sojowy

Paprykę i pieczarki kroimy w kostkę, ale nie zbyt małą. Szpinak myjemy, pozbawiamy twardszych łodyżek i dobrze odsączamy na sicie. Na dużej patelni przesmażamy pieczarki, paprykę, aby zmiękły i pod sam koniec wrzucamy szpinak, aby się lekko zblanszował.  Przyprawiamy dobrze cayenne, pieprzem, tymiankiem i lekko skrapiamy sosem sojowym. Na samym końcu do farszu dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser gorgonzola i mieszamy z warzywami. Wykładamy farsz na połowę placka tortilla. Składamy go na połowę i kładziemy na rozgrzanej suchej patelni, aby się przypiekł z obu stron. Powtarzamy czynność ze wszystkimi plackami i podajemy z sosem salsa.
Nasza wersja salsy : 1 passata, 1/2 dużego pomidora, 3 łyżki kukurydzy, 1/4 słodkiej papryki, kilka krążków papryki jalapeno, jeśli nie macie to możecie zastąpić 1/2 papryczki chili. Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do passaty, dodajemy kukurydzę, sporo pieprzu, sok z 1/4 limonki oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Wyciągamy chwilę przed podaniem. Jeśli za mocno zgęstniała możecie dolać nieco wody. Jako dodatek możecie podać frytki, kuskus, czy cokolwiek innego. Dobra będzie również jakaś surówka.

Życzymy smacznego.

2 komentarze:

  1. Wszystko wygląda przepysznie - uwielbiam takie dania z dużym dodatkiem warzyw, ale nie przepadam za gorgonzolą :P Dawno już nie jadłam tortilli i chyba najwyższy czas ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz to zrobić z innym serem np. z mozzarellą :) Pozdrawiamy

      Usuń