sobota, 17 stycznia 2015

Chleb drwalski zapiekany z cukinią i pomidorami.

Witajcie :)

Weekend daje nam czas na wymyślne jedzenie i możemy dzięki temu poświęcić więcej czasu na gotowanie. Dzisiaj wymyśliliśmy dla Was coś pysznego :)
Będąc w markecie wypatrzyliśmy fajny chleb drwalski, taki niewielki, ciemny z dużą ilością nasion. Pyszny :) Od razu wpadła nam myśl do głowy, że na ciepło będzie super ! Kolejne kroki w sklepie zaprowadziły nas na nasze ulubione stoisko z warzywami i tam kolejne olśnienie. Zrobimy nadziewany chleb z warzywami. Oczywiście kupiliśmy to i owo, i szybko do domu realizować myśl :)

I tak wyszło nam to przepyszne cudeńko. Zobaczcie zdjęcia, a poniżej przepis. Koniecznie wypróbujcie, naprawdę wspaniałe danie !


Chleb drwalski nadziewany cukinią i pomidorami (4 osoby)

Składniki:
2 chlebki drwalskie (kupicie je w Lidlu)
2 duże pomidory
1 większa młoda cukinia
1 szalotka
1/4 szklanki passaty
wędzony tarty ser
kukurydza konserwowa
bazylia, oregano, pieprz, sos sojowy

Chlebki wydrążamy, aby powstały swojego rodzaju łódki, chociaż nam kojarzy się to z wrzecionami :) Chleba, który pozostał nie wyrzucajcie, przyda się np. jako dodatek do śniadania czy kolacji. Jest zbyt smaczny, aby go wyrzucać. Następnie kroimy cukinię, pomidora i cebulę w drobną kostkę. Pomidora pozbawiamy gniazd nasiennych. Cukinię z cebulą wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i chwilę przesmażamy, aby stały się kruche. Dodajemy passatę, zioła, pieprz i odrobinę sosu sojowego. Dusimy do momentu, kiedy passata stanie się mocno gęsta i oblepi cukinię gęstym sosem pomidorowym. Nakładamy cukinię do wydrążonego chleba, a na nią pomidora wcześniej lekko przelanego oliwą i posypanego pieprzem. Na koniec posypujemy odrobiną kukurydzy i startym wędzonym serem. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 C na opcję zapiekania. Wystarczy ok. 10 min i danie jest gotowe. Podajemy z surówką. Możecie też podać jakiś ulubiony sos w stylu tajskim czy np. czosnkowy.

Życzymy smacznego.

Pozdrawiamy i miłego weekendu :)

6 komentarzy:

  1. genialny pomysł! idealne danie na ciepłą kolację czy nawet na spotkanie z przyjaciółmi. Baaardzo trafione!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkie dzięki :) Mamy nadzieje, że będzie Ci smakowało :) Pozdrawiamy

      Usuń
  2. Bardzo fajny pomysł - danie wygląda bardzo ciekawie i smakowicie :) Bardzo lubię takie warzywne, zapiekane dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z chęcią bym taki zjadła na kolację :)

    OdpowiedzUsuń