środa, 14 stycznia 2015

Gryczane naleśniki faszerowane porami.

Hej :)

Mamy kolejną propozycję na ciekawe wykorzystanie porów. Wczoraj była sałatka, a dzisiaj pokażemy Wam fajny sposób na naleśniki z nadzieniem, w którym głównym składnikiem jest por. Dla tych, którzy lubią pory to będzie pyszne danie, a mamy nadzieję, że wszystkim posmakuje :)
My bardzo lubimy różne odmiany przyrządzania pora, bo to niezwykle smaczne warzywo, a można z nim robić naprawdę dużo ciekawych dań. Postaramy się co jakiś czas coś ciekawego dla Was wymyślić. Teraz, żeby nie zanudzać, przejdźmy to przepisu.

Oto naleśniczki :P

Naleśniki z mąki gryczanej z farszem z porów i jeszcze kilka dodatków.

Składniki ciasto na naleśniki:
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki pszennej
1 jajko
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 łyżka oleju
dużo tymianku, pieprz

Wszystko miksujemy i smażymy naleśniki. My smażymy na suchej patelni.

Składniki farsz:
3 duże pory
1 mała muszka drobnego groszku
4 jajka gotowane na twardo
15 dkg wędzonego sera gouda
oliwa z oliwek
pieprz, ostra papryka

Por kroimy w drobną kostkę i blanszujemy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, przekładamy do miski i dodajemy pokrojone w kosteczkę jajka oraz drobny groszek, wcześniej dobrze przepłukany z zalewy. Przyprawiamy pieprzem i ostrą papryką. Farsz gotowy :)

Na każdego naleśnika nakładamy farsz i ścieramy na tarce wędzoną goudę. Zawijamy każdy naleśnik i zapiekamy na suchej patelni do momentu, kiedy będą gorące i ser w środku roztopi się. Tak powtarzamy czynność z każdym naleśnikiem.
Do naleśników my podajemy biały sos z tartym selerem.

Składniki sos:
1 słodka śmietanka 12%, 250 ml.
3/4 szklanki tartego selera
1 duża łyżka jogurtu naturalnego (typ grecki)
1 serek topiony
pieprz, bazylia

Śmietankę wlewamy do rondla i zagotowujemy. Następne dodajemy pokrojony w kostkę serek topiony i rozpuszczamy go w śmietance. Teraz dodajemy przetarty seler i chwilę gotujemy na małym ogniu. Na koniec dodajemy przyprawy i łyżkę jogurtu, wcześniej zahartowanego z odrobiną gorącego sosu. To ważne, bo jogurt może nam się zważyć, a to nie wygląda najlepiej :) Jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, aż śmietanka zgęstnieje. Jeśli lubicie mocno gęste sosy, to można zaprawić go odrobiną mąki lub żółtkiem. Sos gotowy :) Podajemy do naleśników.


Życzymy smacznego i pozdrawiamy wszystkich odwiedzających :)

2 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie :) Patrząc na zdjęcia myślałam, że ze środka wygląda awokado, a to chyba groszek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) a ze środka puszcza nam oczko por i groszek ;) Pozdrawiamy

      Usuń