piątek, 23 stycznia 2015

Kuskus z warzywnymi dodatkami. #vege

Hej wszystkim :)

Dzisiaj szybki wegański obiad, kolacja, albo po prostu danie na stół w każdej chwili. Można jeść na zimno lub na gorąco. Jak kto woli. Fajna jako stylowa sałatka na imprezie w klimacie nieco arabskim. Ważne, że szybkie, zdrowe i bez problemu do zrobienia w każdej chwili. Lubimy takie arabskie specjały, a szczególnie przepadamy za kuskusem. Czy też lubicie takie dania ?

Na pewno posmakuje Wam nasz przepis, tym bardziej, że jest uniwersalnym daniem i do wykorzystania w rożnych opcjach. Czas przygotowania ok. 20 min.

Kuskus z kilkoma fajnymi dodatkami (4-5 osób)

Składniki:
2 szklanki kuskus
1 młoda cukinia, średniej wielkości
1 puszka soczewicy
1/2 papryki
1/2 opakowania kiełków stir fry
10 czarnych oliwek
garść słonecznika łuskanego
garść pestek dyni
szczypior
oliwa z oliwek
bazylia, pieprz, ostra papryka

Kuskus zalewamy osoloną gorącą wodą lub warzywnym bulionem. Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki i potem na plasterki. Paprykę kroimy w grubszą kostkę, a oliwki na połówki. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek ok. 4 łyżki i wrzucamy na nią słonecznik, kiełki, pestki dyni. Chwilę przesmażamy i teraz dodajemy cukinię i paprykę. Smażymy na dużym ogniu ciągle mieszając ok. 5 min. Jak zauważymy, że cukinia zaczyna być szklista dodajemy soczewicę wcześniej opłukaną na sicie. Dusimy razem ok. 2-3 min. i przyprawiamy. Zmniejszamy ogień na malutki i dodajemy kuskus, który już na pewno jest gotowy. Mieszamy wszystko razem i jeszcze chwileczkę podgrzewamy, aby kuskus zrobił się gorący. Danie jest gotowe. Możecie oczywiście nie dodawać kuskusu na patelnię, tylko warzywa dodać do miski z kuskus-em i mamy sałatkę. Jeszcze przed samym podaniem posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego i pozdrawiamy :)

2 komentarze: