sobota, 10 stycznia 2015

Różowy sernik daktylowo-ananasowy :)

Witajcie :)


Dzisiaj zaplanowaliśmy upiec fajne ciasto i udało się. Zmodyfikowaliśmy stary przepis mamy i wyszedł super sernik. Nie wiemy jak u Was, ale u nas ciasto to podstawa weekendowego menu :) Sporadycznie kupujemy jakieś słodkości w sklepach ze względu na wszech obecne tłuszcze utwardzone, których unikamy jak ognia i polecamy Wam również taką taktykę. Nauczyliśmy się odruchu czytania składu produktów i już dawno przeszliśmy na produkowanie smakołyków w domu. Przynajmniej mamy pewność, że są z dobrych składników. W świecie, gdzie na każdym kroku mamy chemię w żywności, takie podejście jest naprawdę dobre i powinno się to promować wszędzie. Tak więc polecamy Wam takie zachowania i szukajcie dobrych produktów, nie kupujcie dlatego, bo jest fajnie opakowane itd. Mamy nadzieję, że jesteście świadomymi konsumentami i w Waszych koszykach znajdują się jedynie produkty dobre, a nie jakiekolwiek. Ale żeby nie zanudzać Was wywodami na temat chemii w jedzeniu przejdźmy do przepisu na ten wspaniały serniczek.

Różowy serniczek  z daktylami i ananasem :)

Składniki:
sok z 1/2 cytryny
łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
2 budynie malinowe
1/2 kg twarogu
1/4 szklanki oleju
1 i 1/4 szklanki cukru
cukier wanilinowy
1 szklanka mleka
1 margaryna
3 szklanki mąki
1 puszka ananasa
1 opakowanie suszonych daktyli


Twaróg, olej, mleko, budyń, sok z cytryny i 1/4 szklanki cukru miksujemy. Z mąki, margaryny, żółtek, proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru i cukru wanilinowego zagniatamy ciasto. Na blachę wykładamy ciasto, potem zmiksowaną masę serową, a na wierzch pokrojone ananasy i pokrojone daktyle. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 50 min. 15 minut przed końcem pieczenia wyciągamy ciasto i wylewamy na nie wcześniej ubite białka (3 białka i 1/2 szklanki cukru). Wkładamy ponownie na jeszcze 15 min. Wyciągamy, studzimy i podajemy np. do popołudniowej kawy :) Ciasto na pewno będzie Wam smakować :P

Pozdrawiamy !



9 komentarzy:

  1. Oj tak, też zachęcam do takich domowych słodkich kąsków, jak ten :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie ;) Bardzo lubię ananasa, ale nigdy nie używałam go do ciast ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu koniecznie zatem musisz wypróbować ten przepis. Smakuje niezwykle :) Połączenie ananasa z daktylami jest odjazdowe :P

      Usuń
    2. Mogę się domyślić ;) A przepis pewnie niedługo wypróbuję :)

      Usuń
  3. Pyszne z pewnością tyle że ser i nabiał odpada. Tyle chemii i syfu na raz to za dużo i do tego biały cukier (kwintesencja formaldehydu i wapna gaszonego) Poproszę o zmodyfikowane cuda bez chemii :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Rozumiemy :) My sery lubimy i jadamy, więc trudno będzie się go pozbyć. Cukier można zastąpić stevią i będzie lepiej a cukier wanilinowy wanilią. Pozdrawiamy !

    OdpowiedzUsuń