Chiński makaron z warzywami.

Witajcie kochani :)

Dzisiaj piątek, więc nie należy zbyt dużo spędzać czasu w kuchni. Przecież zaczyna się weekend i każdy raczej myśli o przyjemnościach np. wieczoru ;) a nie długim gotowaniu po męczącym tygodniu. Na to czas jest w sobotę lub niedzielę, jeśli nigdzie nie wyjeżdżacie na weekend.

Nasza propozycja na dzisiaj to Chow Mein z warzywami i sojowym sosem grzybowym.
Wspaniała potrawa o niezwykłym smaku, a do tego do zrobienia w max. 20 min. Troszeczkę ją zmodyfikowaliśmy, aby wzbogacić doznania smakowe :) Zobaczcie sami :

























































Chow mein z warzywami, jajkiem i sojowym sosem grzybowym. (4 osoby)

Składniki :
1 opakowanie makaronu Chow mein
1/2 opakowania mieszanki chińskiej
1/2 małej kapusty pekińskiej
1 czerwona papryka
1 papryczka chili
2 jajka
kukurydza konserwowa
sos sojowy
grzybowy sos sojowy
pieprz, tymianek
oliwa z oliwek

Połowę opakowania mieszanki chińskiej wrzucamy na głęboką patelnię, polewamy oliwą z oliwek i dusimy na średnim ogniu, możemy delikatnie podlać wodą. Kiedy warzywa duszą się kroimy paprykę w słupki, kapustę szatkujemy na drobne włókna, a chili siekamy w drobną kosteczkę.
Tak przygotowane warzywa wrzucamy na patelnię do duszącej się już mieszanki chińskiej.
Teraz wstawiamy jajka do gotowania i po zagotowaniu wody gotujemy ok. 8 min. nie będą super twarde a lekko miękkie w środku. Chyba, że lubicie mocno twarde, wtedy gotujemy ok. 10 min.
Teraz wstawiamy wodę na makaron i gotujemy, solimy bardzo delikatnie.

Duszące się warzywa doprawiamy pieprzem, tymiankiem i skrapiamy całość sosem sojowym, ale ostrożnie, żeby nie przesadzić, bo będziemy mieć super słone danie :) a nie oto nam chodzi.
Dodajemy 2 duże łyżki kukurydzy i mieszamy wszytko razem,  jeszcze chwilę dusimy na małym ogniu.
Woda na makaron zapewne już się zagotowała, więc wyłączamy ją i wkładamy do garnka z wodą makaron na ok. 4 min. Po tym czasie odcedzamy makaron i dodajemy do warzyw, pod którymi wyłączamy gaz.
Teraz dodajemy grzybowy sos sojowy, ale nie więcej niż małą łyżeczkę.  Jest niezwykle esencjonalny i zbyt duża ilość mogłaby zepsuć smak potrawy, a ma być dokładnie odwrotnie. :)
Wszystko razem dobrze mieszamy, aż makaron stanie się brązowy od sosu grzybowego.
Wtedy podajemy makaron na talerze i posypujemy pokrojonym ugotowanym jajkiem.
Gotowe :) Być może przepis wydaje się dość rozbudowany i na pierwszy rzut oka pracochłonny, ale tak nie jest i zobaczycie jak szybka do przygotowania jest ta potrawa :) Jak się wprawicie nie zajmie wam to więcej niż 15-20 min.

Życzymy smacznego :)

Komentarze

Popularne posty