Papryka faszerowana ryżem i warzywami.
Hej :)
Paprykowy sezon jeszcze trwa, więc postanowiliśmy przygotować dla Was papryczki faszerowane ryżem z dodatkiem warzyw. Preferujemy białe papryczki, ponieważ mają niezwykły zapach i zdecydowanie lepszy smak niż klasyczne czerwone czy zielone.
Jako dodatek nasze ulubione grzanki z pomidorami, sałatka i sos czosnkowy z siekanymi liśćmi selera naciowego.
Przepyszne danie, które szczerze Wam polecamy.
Faszerowana biała papryka (4 osoby)
4 duże białe papryki
1 woreczek ryżu parboiled
1 marchewka
1/4 selera
1 mała kalarepa
pieprz, zioła prowansalskie, kurkuma, ostra papryka
Gotujemy w lekko osolonej wodzie woreczek ryżu razem z łyżeczką kurkumy. Odstawiamy do przestygnięcia, a w międzyczasie marchewkę i seler ucieramy na tarce o małych oczkach. W misce mieszamy ryż z warzywami i doprawiamy ziołami prowansalskimi, papryką i pieprzem. Możecie skropić delikatnie farsz sosem sojowym, jeżeli będzie dla Was zbyt mało słony.
Teraz papryczki pozbawiamy górnej części i wyrzucamy gniazda nasienne. Farsz nakładamy do papryk i układamy na blaszce wysmarowanej delikatnie oliwą z oliwek. Do piekarnika nagrzanego do 180 C wkładamy papryki i pieczemy ok. 20 min., aż będą przypieczone na końcach.
Teraz czas na grzanki :)
2 duże pomidory (żółty i czerwony)
bułka wrocławska
Z bułki wrocławskiej odkrawamy 4 duże i dość grube kromki. Lekko smarujemy masłem (najlepiej czosnkowym) i nakładamy na każdą pomidory pokrojone w kostkę. Lekko posypujemy startym żółtym serem i sezamem. Wkładamy do piekarnika po ok. 10 min. od wstawienia papryczek.
Sałatka:
sałata lodowa
2 pomidory, najlepiej żółty i czerwony
2 rzodkiewki
2 gałązki selera naciowego
1 średnia papryka pomarańczowa
oliwa z oliwek
limonka
słodki sos chili
sos sojowy
Sałatę rwiemy na drobne kawałki, pomidory i paprykę kroimy w kostkę, rzodkiewkę w półplasterki. Seler pozbawiamy liści, ale ich nie wyrzucamy! kroimy go w drobne kawałki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Teraz zrobimy sos do sałatki. Tak więc 2-3 łyżki oliwy z oliwek wlewamy do małej miseczki, dodajemy do niej kilka kropel sosu sojowego oraz dwie łyżeczki sosu chili. Wszystko dobrze razem mieszamy i polewamy nim warzywa. Na koniec wyciskamy połowę limonki na warzywa i wszystko dobrze ze sobą mieszamy. Na koniec posypujemy sezamem.
Sos czosnkowy:
1 jogurt typu greckiego mały lub połowa dużego kubka
2-3 ząbki czosnku
liście selera naciowego
pieprz
pieprz cayenne
Do miseczki wlewamy jogurt, przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy do jogurtu. Liście selera, które nam pozostały z sałatki siekamy bardzo drobno i dodajemy do jogurtu. Dodajemy na koniec pieprz czarny i cayenne. Wszystko razem mieszamy i gotowe :)
Przepis jest dość rozbudowany, ale nie zajmuje zbyt wiele czasu, tak więc nie obawiajcie się, że spędzicie w kuchni długie godziny :)
Całość zrobicie w 40 min., a warto, bo papryczki są niezwykle smaczne.
Wypróbujcie ten przepis i pochwalcie się rezultatami i doznaniami smakowymi :)
Pozdrawiamy i życzymy smacznego :)
Paprykowy sezon jeszcze trwa, więc postanowiliśmy przygotować dla Was papryczki faszerowane ryżem z dodatkiem warzyw. Preferujemy białe papryczki, ponieważ mają niezwykły zapach i zdecydowanie lepszy smak niż klasyczne czerwone czy zielone.
Jako dodatek nasze ulubione grzanki z pomidorami, sałatka i sos czosnkowy z siekanymi liśćmi selera naciowego.
Przepyszne danie, które szczerze Wam polecamy.
Faszerowana biała papryka (4 osoby)
4 duże białe papryki
1 woreczek ryżu parboiled
1 marchewka
1/4 selera
1 mała kalarepa
pieprz, zioła prowansalskie, kurkuma, ostra papryka
Gotujemy w lekko osolonej wodzie woreczek ryżu razem z łyżeczką kurkumy. Odstawiamy do przestygnięcia, a w międzyczasie marchewkę i seler ucieramy na tarce o małych oczkach. W misce mieszamy ryż z warzywami i doprawiamy ziołami prowansalskimi, papryką i pieprzem. Możecie skropić delikatnie farsz sosem sojowym, jeżeli będzie dla Was zbyt mało słony.
Teraz papryczki pozbawiamy górnej części i wyrzucamy gniazda nasienne. Farsz nakładamy do papryk i układamy na blaszce wysmarowanej delikatnie oliwą z oliwek. Do piekarnika nagrzanego do 180 C wkładamy papryki i pieczemy ok. 20 min., aż będą przypieczone na końcach.
Teraz czas na grzanki :)
2 duże pomidory (żółty i czerwony)
bułka wrocławska
Z bułki wrocławskiej odkrawamy 4 duże i dość grube kromki. Lekko smarujemy masłem (najlepiej czosnkowym) i nakładamy na każdą pomidory pokrojone w kostkę. Lekko posypujemy startym żółtym serem i sezamem. Wkładamy do piekarnika po ok. 10 min. od wstawienia papryczek.
Sałatka:
sałata lodowa
2 pomidory, najlepiej żółty i czerwony
2 rzodkiewki
2 gałązki selera naciowego
1 średnia papryka pomarańczowa
oliwa z oliwek
limonka
słodki sos chili
sos sojowy
Sałatę rwiemy na drobne kawałki, pomidory i paprykę kroimy w kostkę, rzodkiewkę w półplasterki. Seler pozbawiamy liści, ale ich nie wyrzucamy! kroimy go w drobne kawałki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Teraz zrobimy sos do sałatki. Tak więc 2-3 łyżki oliwy z oliwek wlewamy do małej miseczki, dodajemy do niej kilka kropel sosu sojowego oraz dwie łyżeczki sosu chili. Wszystko dobrze razem mieszamy i polewamy nim warzywa. Na koniec wyciskamy połowę limonki na warzywa i wszystko dobrze ze sobą mieszamy. Na koniec posypujemy sezamem.
Sos czosnkowy:
1 jogurt typu greckiego mały lub połowa dużego kubka
2-3 ząbki czosnku
liście selera naciowego
pieprz
pieprz cayenne
Do miseczki wlewamy jogurt, przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy do jogurtu. Liście selera, które nam pozostały z sałatki siekamy bardzo drobno i dodajemy do jogurtu. Dodajemy na koniec pieprz czarny i cayenne. Wszystko razem mieszamy i gotowe :)
Przepis jest dość rozbudowany, ale nie zajmuje zbyt wiele czasu, tak więc nie obawiajcie się, że spędzicie w kuchni długie godziny :)
Całość zrobicie w 40 min., a warto, bo papryczki są niezwykle smaczne.
Wypróbujcie ten przepis i pochwalcie się rezultatami i doznaniami smakowymi :)
Pozdrawiamy i życzymy smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz