środa, 24 września 2014

Zielone kopytka, czyli kluski ze szpinakiem :)

Witajcie :)

Dzisiaj danie, które wszyscy zapewne jedliście lubicie lub wspominacie z dzieciństwa.
Nasz przepis oczywiści zmodernizowaliśmy nieco i do klasycznych kopytek dodaliśmy szpinak co dało fajny efekt kolorystyczny i smakowy :)

Zobaczcie jak fajnie wyszły :)




























Zielone kopytka ze szpinakiem (4 osoby)

Składniki :
3/4 kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
1/4 opakowania szpinaku mrożonego
pieprz

Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Odparować, lekko przestudzić, a potem przepuścić przez praskę. Na stolnicę wysypać szklankę mąki, ziemniaki, łyżkę mąki ziemniaczanej i wbić jajka. Dodać wcześniej przesmażony i odparowany szpinak, doprawić pieprzem. Wyrobić ciasto,  jeżeli będzie kleić się do rąk dosypać mąki. Ciasto podzielić na kilka porcji. Na lekko podsypanej mąką stolnicy formować z ciasta wałeczki o średnicy ok. 2 cm., lekko spłaszczyć. Pokroić na niewielkie ukośne kawałki. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Na wrzątek wrzucać kluski starając się nie przerwać wrzenia wody. Zagotować pod przykryciem, aż kluski wypłyną i wtedy gotować jeszcze 2-3 minuty. Kluski odcedzić na sicie i lekko przelać zimną wodą. Starajcie się gotować kluski w szerokim garnku, aby miały luz :) Podajemy z klasycznym sosem pieczarkowym lub innym, jeśli lubicie.

Życzymy smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...