Ravioli - włoskie inspiracje :)
Hej :)
Włoskie inspiracje, czyli ravioli w innej odsłonie. Nasza wersja pierożków odbiega trochę od klasycznych głównie farszem dość nietypowym, ale za to bardzo ciekawym w smaku. Postanowiliśmy trochę zakombinować i nasz farsz to kasza jęczmienna, kasza jaglana i soczewica z dodatkiem warzyw, ziół i ostrych przypraw. Zobaczcie co nam wyszło, inspiracją były kolory Włoch.
Ravioli z kaszą i sosem pomidorowym (4 - 5 osób)
Składniki na ciasto:
pół kg mąki pszennej typ 650
gorąca przegotowana wodałyżka oleju
kurkuma
Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne, dodać łyżeczkę kurkumy. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować jak najcieniej, kroić w kwadraty ok. 4-5 cm.
Na powstałe kwadraty nakładamy farsz i przykładamy drugim kawałkiem ciasta oraz dociskamy całość widelcem. Gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z sosem pomidorowym posypane żółtym tartym serem.
Farsz:
1 woreczek kaszy jęczmiennej
1/2 szklanki kaszy jaglanej
czerwona soczewica
1/2 młodej cukini
1/2 papryki czerwonej
1 duża cebula
1 serek wiejski
tymianek, pieprz cayenne, pieprz czarny, sambal oelek
Kaszę jęczmienną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, osobno gotujemy kaszę jaglaną według przepisu podanego przez producenta i na 10 min. przed końcem dodajemy do kaszy 4 łyżki czerwonej soczewicy. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy wodę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy przyprawami. Jeśli farsz jest zbyt wilgotny możecie dosypać otręby, aby zniwelować wilgoć.
Na koniec dodajemy serek wiejski, z którego należy pozbyć się całkowicie płynu. Farsz jest gotowy :)
Sos pomidorowy :
Do rondla wlewamy 1/2 litra wody, dodajemy pół kostki bulionu warzywnego i zagotowujemy wodę. Jak woda zagotuje się, wtedy dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego i dosypujemy sporo oregano i bazylii, zmniejszamy ogień i dodajemy pieprzu. Teraz 100 g jogurtu (2 łyżki) musimy rozmieszać z dwoma łyżkami mąki, możemy dolać trochę gorącego sosu, aby zahartować jogurt. Zwróćcie uwagę, aby nie było żadnych grudek, wtedy powoli wlewamy do sosu i mieszamy. Musicie zrobić to na wyczucie, żeby sos nie zgęstniał zbyt mocno, bo będziecie mieli raczej klej stolarski niż dobry sos. Tak więc uwaga przy dodawaniu jogurtu z mąką. Jak już wszystko uda się super :) czekamy, aż się sos zagotuje. Wtedy próbujemy czy nie należy dodać pieprzu lub soli i gotowe :)
Ugotowane ravioli polewamy sosem pomidorowym i posypujemy żółtym serem.
Trochę pracy ta propozycja wymaga i zajmie Wam jakieś półtorej godziny, ale warto bo efekt smakowy jest super :)
Smacznego :)
Włoskie inspiracje, czyli ravioli w innej odsłonie. Nasza wersja pierożków odbiega trochę od klasycznych głównie farszem dość nietypowym, ale za to bardzo ciekawym w smaku. Postanowiliśmy trochę zakombinować i nasz farsz to kasza jęczmienna, kasza jaglana i soczewica z dodatkiem warzyw, ziół i ostrych przypraw. Zobaczcie co nam wyszło, inspiracją były kolory Włoch.
Ravioli z kaszą i sosem pomidorowym (4 - 5 osób)
Składniki na ciasto:
pół kg mąki pszennej typ 650
gorąca przegotowana wodałyżka oleju
kurkuma
Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne, dodać łyżeczkę kurkumy. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować jak najcieniej, kroić w kwadraty ok. 4-5 cm.
Na powstałe kwadraty nakładamy farsz i przykładamy drugim kawałkiem ciasta oraz dociskamy całość widelcem. Gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z sosem pomidorowym posypane żółtym tartym serem.
Farsz:
1 woreczek kaszy jęczmiennej
1/2 szklanki kaszy jaglanej
czerwona soczewica
1/2 młodej cukini
1/2 papryki czerwonej
1 duża cebula
1 serek wiejski
tymianek, pieprz cayenne, pieprz czarny, sambal oelek
Kaszę jęczmienną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, osobno gotujemy kaszę jaglaną według przepisu podanego przez producenta i na 10 min. przed końcem dodajemy do kaszy 4 łyżki czerwonej soczewicy. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy wodę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy przyprawami. Jeśli farsz jest zbyt wilgotny możecie dosypać otręby, aby zniwelować wilgoć.
Na koniec dodajemy serek wiejski, z którego należy pozbyć się całkowicie płynu. Farsz jest gotowy :)
Sos pomidorowy :
Do rondla wlewamy 1/2 litra wody, dodajemy pół kostki bulionu warzywnego i zagotowujemy wodę. Jak woda zagotuje się, wtedy dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego i dosypujemy sporo oregano i bazylii, zmniejszamy ogień i dodajemy pieprzu. Teraz 100 g jogurtu (2 łyżki) musimy rozmieszać z dwoma łyżkami mąki, możemy dolać trochę gorącego sosu, aby zahartować jogurt. Zwróćcie uwagę, aby nie było żadnych grudek, wtedy powoli wlewamy do sosu i mieszamy. Musicie zrobić to na wyczucie, żeby sos nie zgęstniał zbyt mocno, bo będziecie mieli raczej klej stolarski niż dobry sos. Tak więc uwaga przy dodawaniu jogurtu z mąką. Jak już wszystko uda się super :) czekamy, aż się sos zagotuje. Wtedy próbujemy czy nie należy dodać pieprzu lub soli i gotowe :)
Ugotowane ravioli polewamy sosem pomidorowym i posypujemy żółtym serem.
Trochę pracy ta propozycja wymaga i zajmie Wam jakieś półtorej godziny, ale warto bo efekt smakowy jest super :)
Smacznego :)
Perfekcyjne! Bardzo ciekawy farsz :)
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki :) Wypróbuj, smakuje super :)
Usuń