poniedziałek, 8 września 2014

Powiew Meksyku - tortilla z warzywami.

Hola ! Czyli "cześć" po hiszpańsku : )

Dzisiaj przy ostatnich ciepłych powiewach lata postanowiliśmy zaproponować Wam danie z gorącego Meksyku.

Tortilla to najbardziej znane meksykańskie danie. Nasz przepis nie jest szczególnie odkrywczy, ale chcemy Wam go polecić, ponieważ jest niezwykle smaczny i szybko się go robi, co jest ważne dla zapracowanych ludzi, którzy nie mają zbyt dużo czasu na przesiadywanie w "garach" hihi

Tak więc, aby nie zajmować Wam zbyt dużo czasu na czytanie, bierzemy się do pracy i robimy dzisiaj:

Tortilla con verduras




























Tortilla con verduras. (tortilla z warzywami) - 4 osoby

Składniki:
8 placków tortilla
3 duże papryki czerwone
8 średnich pieczarek
1 duża cebula
1 kostka żółtego sera 
1 papryczka chili
oliwki
pierz, tymianek
oliwa z oliwek

Paprykę kroimy w tzw. zapałki, pieczarki w półplasterki, cebulę w kostkę, a papryczkę chili w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dusimy do miękkości, ale nie za długo, żeby nie straciły chrupkości. Doprawiamy pieprzem i tymiankiem. Tortille rozkładamy i posypujemy startym na drobnej tarce żółtym serem zostawiając trochę miejsca na krawędziach. Na ser układamy nasz farsz warzywny i ponownie posypujemy żółtym serem. Na koniec przykrywamy wszystko drugim plackiem. Tak przygotowane tortille kładziemy na rozgrzaną patelnię lekko posmarowaną oliwą, dosłownie 3-4 krople, żeby patelnia nie była sucha. Przypiekamy z dwóch stron, aby roztopić żółty ser. Gotowe :)

Przekładamy na talerze i podajemy z salsą.

Salsa :
2 świeże pomidory
1 żółta lub biała papryka
1 czerwona cebula lub szalotka
jalapeno konserwowe
kukurydza z puszki
pieprz, sól, tymianek
passata
oliwa z oliwek

Pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski, paprykę, cebulę i jalapeno kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Na koniec dodajemy nieco passaty, aby sos miał gęstszą konsystencję, polewamy oliwą z oliwek. Możemy zrobić wersję na ciepło i wtedy wszystko dusimy razem ok. 10 min.
Życzymy smacznego :) Saludos !




1 komentarz:

  1. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...