Powiew Meksyku - tortilla z warzywami.
Hola ! Czyli "cześć" po hiszpańsku : )
Dzisiaj przy ostatnich ciepłych powiewach lata postanowiliśmy zaproponować Wam danie z gorącego Meksyku.
Tortilla to najbardziej znane meksykańskie danie. Nasz przepis nie jest szczególnie odkrywczy, ale chcemy Wam go polecić, ponieważ jest niezwykle smaczny i szybko się go robi, co jest ważne dla zapracowanych ludzi, którzy nie mają zbyt dużo czasu na przesiadywanie w "garach" hihi
Tak więc, aby nie zajmować Wam zbyt dużo czasu na czytanie, bierzemy się do pracy i robimy dzisiaj:
Tortilla con verduras
Tortilla con verduras. (tortilla z warzywami) - 4 osoby
Składniki:
8 placków tortilla
3 duże papryki czerwone
8 średnich pieczarek
1 duża cebula
1 kostka żółtego sera
1 papryczka chili
oliwki
pierz, tymianek
oliwa z oliwek
Paprykę kroimy w tzw. zapałki, pieczarki w półplasterki, cebulę w kostkę, a papryczkę chili w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dusimy do miękkości, ale nie za długo, żeby nie straciły chrupkości. Doprawiamy pieprzem i tymiankiem. Tortille rozkładamy i posypujemy startym na drobnej tarce żółtym serem zostawiając trochę miejsca na krawędziach. Na ser układamy nasz farsz warzywny i ponownie posypujemy żółtym serem. Na koniec przykrywamy wszystko drugim plackiem. Tak przygotowane tortille kładziemy na rozgrzaną patelnię lekko posmarowaną oliwą, dosłownie 3-4 krople, żeby patelnia nie była sucha. Przypiekamy z dwóch stron, aby roztopić żółty ser. Gotowe :)
Przekładamy na talerze i podajemy z salsą.
Salsa :
2 świeże pomidory
1 żółta lub biała papryka
1 czerwona cebula lub szalotka
jalapeno konserwowe
kukurydza z puszki
pieprz, sól, tymianek
passata
oliwa z oliwek
Pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski, paprykę, cebulę i jalapeno kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Na koniec dodajemy nieco passaty, aby sos miał gęstszą konsystencję, polewamy oliwą z oliwek. Możemy zrobić wersję na ciepło i wtedy wszystko dusimy razem ok. 10 min.
Życzymy smacznego :) Saludos !
Dzisiaj przy ostatnich ciepłych powiewach lata postanowiliśmy zaproponować Wam danie z gorącego Meksyku.
Tortilla to najbardziej znane meksykańskie danie. Nasz przepis nie jest szczególnie odkrywczy, ale chcemy Wam go polecić, ponieważ jest niezwykle smaczny i szybko się go robi, co jest ważne dla zapracowanych ludzi, którzy nie mają zbyt dużo czasu na przesiadywanie w "garach" hihi
Tak więc, aby nie zajmować Wam zbyt dużo czasu na czytanie, bierzemy się do pracy i robimy dzisiaj:
Tortilla con verduras
Tortilla con verduras. (tortilla z warzywami) - 4 osoby
Składniki:
8 placków tortilla
3 duże papryki czerwone
8 średnich pieczarek
1 duża cebula
1 kostka żółtego sera
1 papryczka chili
oliwki
pierz, tymianek
oliwa z oliwek
Paprykę kroimy w tzw. zapałki, pieczarki w półplasterki, cebulę w kostkę, a papryczkę chili w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dusimy do miękkości, ale nie za długo, żeby nie straciły chrupkości. Doprawiamy pieprzem i tymiankiem. Tortille rozkładamy i posypujemy startym na drobnej tarce żółtym serem zostawiając trochę miejsca na krawędziach. Na ser układamy nasz farsz warzywny i ponownie posypujemy żółtym serem. Na koniec przykrywamy wszystko drugim plackiem. Tak przygotowane tortille kładziemy na rozgrzaną patelnię lekko posmarowaną oliwą, dosłownie 3-4 krople, żeby patelnia nie była sucha. Przypiekamy z dwóch stron, aby roztopić żółty ser. Gotowe :)
Przekładamy na talerze i podajemy z salsą.
Salsa :
2 świeże pomidory
1 żółta lub biała papryka
1 czerwona cebula lub szalotka
jalapeno konserwowe
kukurydza z puszki
pieprz, sól, tymianek
passata
oliwa z oliwek
Pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski, paprykę, cebulę i jalapeno kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Na koniec dodajemy nieco passaty, aby sos miał gęstszą konsystencję, polewamy oliwą z oliwek. Możemy zrobić wersję na ciepło i wtedy wszystko dusimy razem ok. 10 min.
Życzymy smacznego :) Saludos !
Komentarze
Prześlij komentarz