wtorek, 16 września 2014

Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana :)

Hej wszystkim :)

Nasze dzisiejsze danie to dużo warzyw, hehe jak zwykle :P
Uwielbiamy wszelkiego rodzaju zapiekanki warzywne, z makaronem, ryżem czy ziemniakami.
Dzisiaj chcemy polecić Wam nasz pomysł na zapiekankę ziemniaczaną.
Będzie trochę składników, ale po to, aby smak był mocno rozbudowany i każdy kęs dawał inne doznania :)

No to zaczynamy. Zobaczcie zdjęcia, a potem do pracy :)




























Zapiekanka ziemniaczana z warzywami. (4-5 osób)

Składniki :
1 kg ziemniaków
1 duża słodka papryka
1 duży por
5 dużych pieczarek
2 cebulki szalotki
1 duży gotowany burak
10 dkg twarogu
1 mały jogurt naturalny
1 jajko
oregano, bazylia, przyprawa do ziemniaków, pieprz, ostra papryka
sos sojowy
starty żółty ser
oliwa z oliwek

Ziemniaki gotujemy w mundurkach i po przestygnięciu kroimy w plasterki. Resztę warzyw kroimy odpowiednio, paprykę w słupki, pora w kostkę, buraka w cienkie plasterki, pieczarki w półplasterki oraz jedną szalotkę w kostkę. Paprykę z porem i cebulą przesmażamy delikatnie na oliwie dodając nieco pieprzu i bazylii.
Teraz zaczynamy układanie przekładańca :) W naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą na dnie układamy ciasno warstwę ziemniaków i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Kolejna warstwa to połowa z przesmażonej papryki z porem i cebulą. Na warzywa układamy plasterki buraka i posypujemy rozdrobnionym twarogiem, doprawiamy pieprzem i ostrą papryką. Kolejna warstwa to ponownie ziemniaki i na nie reszta warzyw z patelni, które polewamy jogurtem rozkłóconym z jajkiem, oregano, pieprzem i odrobiną sosu sojowego. Dobrze rozprowadzamy masę jajeczno-jogurtową, aby pokryła całość warzyw. Możemy to zastąpić sosem beszamelowym, jednak my wolimy wersję z jogurtem. Teraz układamy ostatnią warstwę ziemniaków, no chyba, że zabraknie Wam ziemniaków to nie problem, bo może to być ostatnia warstwa. Na wszystko ścieramy sporo żółtego sera i posypujemy oregano. Na ser układamy pozostałe plasterki szalotki i np. oliwki lub cokolwiek innego co lubicie :) Wstawimy zapiekankę na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 180 C. To wszystko podajemy i polewamy np. ketchupem, sosem chili lub czosnkowym, co kto woli :)
Jeśli macie inny pomysł na sosy, proszę bardzo, tylko nie zapomnijcie nas o tym powiadomić. Chętnie wypróbujemy Wasze pomysły.

Pozdrawiamy i życzymy smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Pierwsze zdjęcie to idealna tapeta na pulpit:) Będę tu częściej zaglądać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkie dzięki Olga Pi :) Pozdrawiamy i liczymy na częste odwiedziny. A zdjęcia postaramy się robić tylko lepsze :)

      Usuń
  2. Moja zapiekanka wyszła tak pięknie jak na zdjęciu, ale nie smakowała tak dobrze jak wyglądała, powodem może był ten burak,więc ja bym go zamieniła a co innego, ale jak kto co woli ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm trudno polemizować ponieważ, każdy ma swoje smaki. My uwielbiamy buraki :P, ale proponujemy zmień buraka na młoda cukinię lekko przesmażoną wcześniej z tymiankiem. Powinno fajnie zmienić smak i być może będzie Ci taka wersja smakować.

      Usuń
  3. Przepis ogolnie sredni, napisany niedbale. Smakowo przecietnie. Zdjecia bardzo ladne, ale nie o to tutaj chodzi. Mam conajmniej kilka pomyslow jak ulepszyc to danie, ale pewnie kazdy kto choc troche gotuje sam na to wpadnie, Prosze sie bardziej postarac nastepnym razem.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko bardzo fajne, tylko co zrobić z pieczarkami? Podsmażyć czy normalnie przełożyć z innymi warzywami..

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...