Spaetzle z gulaszem warzywnym
Cześć wszystkim :)
Dzisiaj dzień typowo z naszego klimatu. Deszcz, chłodno i temperatura nie rozpieszcza.
Tak wiec postanowiliśmy przygotować coś północnego z nutą południa :)
Zacznijmy od niemieckich kluseczek Spaetzle. Spaetzle to typowe danie kuchni szwabskiej (ze Szwabii, czyli południowo-zachodnich Niemiec)
Przepyszne tradycyjne kluseczki odpowiadające naszym kładzionym kluskom. Najczęściej podawane jako dodatek po ugotowaniu podsmażane jedynie na maśle. Czasem posypane górskim serem Almkäse, ze skwarkami, z kawałkami kiełbasy lub z kiszoną kapustą. Czasami na słodko.
Spaetzle (cz."szpecle") z gulaszem z warzyw. (4 osoby)
Mąkę, jajka, wodę i trochę soli wymieszać w misce i wyrobić dużą, drewnianą łyżką na gęstą, jednolitą masę. Ciasto powinno się dobrze rozciągać i nie rozrywać. W dużym garnku zagotować wodę, wcześniej ją trochę posolić. Nóż i deskę do krojenia namoczyć w wodzie, nałożyć na nią 2 łyżki ciasta. Opierając deskę na garnku rozsmarować nożem ciasto na gładką, cienką powierzchnię i szybkimi ruchami "zeskrobywać" kawałki ciasta prosto do gotującej się wody. Mają powstać z niego cienkie nitki
Dzisiaj dzień typowo z naszego klimatu. Deszcz, chłodno i temperatura nie rozpieszcza.
Tak wiec postanowiliśmy przygotować coś północnego z nutą południa :)
Zacznijmy od niemieckich kluseczek Spaetzle. Spaetzle to typowe danie kuchni szwabskiej (ze Szwabii, czyli południowo-zachodnich Niemiec)
Przepyszne tradycyjne kluseczki odpowiadające naszym kładzionym kluskom. Najczęściej podawane jako dodatek po ugotowaniu podsmażane jedynie na maśle. Czasem posypane górskim serem Almkäse, ze skwarkami, z kawałkami kiełbasy lub z kiszoną kapustą. Czasami na słodko.
Spaetzle (cz."szpecle") z gulaszem z warzyw. (4 osoby)
Składniki:
300 g mąki
3 jajka
100-150 mln wody
sól
20 dkg boczku
1 cebula
50 gramów twardego żółtego sera (najlepiej parmezanu)
Mąkę, jajka, wodę i trochę soli wymieszać w misce i wyrobić dużą, drewnianą łyżką na gęstą, jednolitą masę. Ciasto powinno się dobrze rozciągać i nie rozrywać. W dużym garnku zagotować wodę, wcześniej ją trochę posolić. Nóż i deskę do krojenia namoczyć w wodzie, nałożyć na nią 2 łyżki ciasta. Opierając deskę na garnku rozsmarować nożem ciasto na gładką, cienką powierzchnię i szybkimi ruchami "zeskrobywać" kawałki ciasta prosto do gotującej się wody. Mają powstać z niego cienkie nitki
Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, trzeba je wyjąć łyżką cedzakową, polać zimną wodą i operację powtórzyć z resztą ciasta.
Składniki do gulaszu :
2 młode cukinie
1 duża słodka papryka (czerwona)
1 duża kalarepa
1 duża cebula
1 puszka pomidorów w soku
1 duża garść zielonej fasolki
2 łyżeczki łuskanego słonecznika
2 ząbki czosnku
kukurydza konserwowa
estragon, pieprz,
oliwa z oliwek
sos sojowy
Cukinie dobrze myjemy i kroimy w półplasterki, nie obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę, a kalarepę w słupki. Zieloną fasolkę gotujemy osobno i odstawiamy.
Teraz zaczynamy gotowanie :) Na rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę wrzucamy cebulę oraz dwie łyżeczki słonecznika i smażymy, aż się lekko zeszkli. Dodajemy paprykę, cukinię i kalarepę, i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów oraz przeciśnięty czosnek i wszystko dusimy do miękkości, jednak nie zbyt długo. Ważne, aby warzywa pozostały kruche. Możemy lekko podlać całość wodą, jeśli będzie zbyt mało soku w pomidorach. Na koniec dodajemy fasolkę i 2-3 łyżki kukurydzy i doprawiamy pieprzem, roztartym w dłoniach estragonem i skrapiamy sosem sojowym, ale nie zbyt obficie, bo jest on mocno słony, raczej do smaku. Za to estragonu możecie dodać sporo, ma niesamowity aromat i nada potrawie wyjątkowy smak. Jeśli lubicie ostre jedzenie to dodajcie na początku razem z cebulą małą papryczkę chili.
2 młode cukinie
1 duża słodka papryka (czerwona)
1 duża kalarepa
1 duża cebula
1 puszka pomidorów w soku
1 duża garść zielonej fasolki
2 łyżeczki łuskanego słonecznika
2 ząbki czosnku
kukurydza konserwowa
estragon, pieprz,
oliwa z oliwek
sos sojowy
Cukinie dobrze myjemy i kroimy w półplasterki, nie obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę, a kalarepę w słupki. Zieloną fasolkę gotujemy osobno i odstawiamy.
Teraz zaczynamy gotowanie :) Na rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę wrzucamy cebulę oraz dwie łyżeczki słonecznika i smażymy, aż się lekko zeszkli. Dodajemy paprykę, cukinię i kalarepę, i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów oraz przeciśnięty czosnek i wszystko dusimy do miękkości, jednak nie zbyt długo. Ważne, aby warzywa pozostały kruche. Możemy lekko podlać całość wodą, jeśli będzie zbyt mało soku w pomidorach. Na koniec dodajemy fasolkę i 2-3 łyżki kukurydzy i doprawiamy pieprzem, roztartym w dłoniach estragonem i skrapiamy sosem sojowym, ale nie zbyt obficie, bo jest on mocno słony, raczej do smaku. Za to estragonu możecie dodać sporo, ma niesamowity aromat i nada potrawie wyjątkowy smak. Jeśli lubicie ostre jedzenie to dodajcie na początku razem z cebulą małą papryczkę chili.
Do gulaszu dodajemy szpecle i wszystko razem mieszamy.
Na koniec nasza mała rada :) Jeśli nie chce Wam się robić szpecli możecie je kupić w Lidlu, są naprawdę pyszne i do tego oryginalne niemieckie.
Życzymy smacznego :)
Spätzle ,znam dobrze bo od kilku lat mieszkam na Bawarii ,ale jakos niegdy ich z gulaszem warzywnym nie podalam :). Bardzo fajne polaczenie warzyw ,jest wszystko co lubie :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj, to naprawdę super smakuje :) Pozdrawiamy
Usuń