poniedziałek, 29 września 2014

Penne z brokułowym pesto :)

Witajcie po weekendzie :)

Weekendowe inspiracje były nieco pracochłonne, wiec dzisiaj prosta recepta na szybki obiad.
Mieliśmy ochotę na brokuły i oczywiście jak zwykle dylemat cóż z nich zrobić żeby było szybo i smacznie. Chociaż z brokułów zawsze jest smacznie :)
Natchnęło nas na to, aby zrobić penne z pesto, jednak nie z bazylii tylko z brokułów i zobaczcie co nam z tego wyszło. Było przepyszne, ale to sami ocenicie po przygotowaniu w swoich domach tego dania.




Penne z brokułowym pesto i papryką (4 osoby)

Składniki:
1 opakowanie penne
1 świeży brokuł
1 słodka śmietanka 12% (300 ml)
1 mini papryczka czerwona
1 mini papryczka żółta
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
kiełki rzodkiewki
pieprz, oregano, bazylia, tymianek
oliwa z oliwek

Makaron gotujemy al dente :) Brokuł obieramy z liści, twardych korzeni i blanszujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Przekładamy do dużego pojemnika i dodajemy pokrojony czosnek, sporo tymianku i pieprz. Wszystko razem miksujemy na gładką masę i odstawiamy. Cebulę, papryczki kroimy w kostkę nie zbyt dużą i wszystko wrzucamy na głęboką patelnie z rozgrzaną oliwą. Smażymy chwile i dolewamy 300 ml. słodkiej śmietanki, którą doprowadzamy do wrzenia i teraz dodajemy zmiksowane brokuły. Dobrze wszystko mieszamy razem i doprawiamy ziołami i pieprzem.
Dusimy jeszcze chwile aż sos dobrze zgęstnieje. Wyłączamy ogień i dodajemy sos do penne. Całość mieszamy tak, aby sos dobrze okleił makaron. Podajemy na talerze i posypujemy kiełkami rzodkiewki. Gotowe :)

Życzymy smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz