Placek ze śliwkami jak u babci :)
Witajcie :)
Sezon śliwkowy w pełni, więc ostatnio były knedle, a dzisiaj proponujemy klasyczny placek ze śliwkami i kruszonką :)
Pychotka i wspomnienia rodem z wizyt u babci :) kiedy ciasta pieczone były w piecach. Zupełnie inny smak niż z dzisiejszych elektrycznych piekarników.
Placek ze śliwkami
Składniki :
1 kg śliwek (węgierki)
1 kostka margaryny
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3 jaja
1/3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę rozpuszczamy i studzimy, WAŻNE ! nie zagotujcie margaryny. Do wystudzonej margaryny wsypujemy cukier, wbijamy jaja i dokładnie miksujemy. Następnie wsypujemy małymi porcjami proszek wymieszany z mąką, dodajemy mleko i wszystko mieszamy na gładką jednolitą masę. Wkładamy ciasto na blachę wielkości ok. 32x24 cm, na wierzch układamy ciasno połówki śliwek skórką do dołu i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 C.
Kruszonka :
3 łyżki masła
3 kopiaste łyżki mąki
3 kopiaste łyżki cukru
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i zagniatamy palcami. Powstałą kruszonką posypujemy ciasto.
Smacznego :)
Sezon śliwkowy w pełni, więc ostatnio były knedle, a dzisiaj proponujemy klasyczny placek ze śliwkami i kruszonką :)
Pychotka i wspomnienia rodem z wizyt u babci :) kiedy ciasta pieczone były w piecach. Zupełnie inny smak niż z dzisiejszych elektrycznych piekarników.
Placek ze śliwkami
Składniki :
1 kg śliwek (węgierki)
1 kostka margaryny
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3 jaja
1/3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę rozpuszczamy i studzimy, WAŻNE ! nie zagotujcie margaryny. Do wystudzonej margaryny wsypujemy cukier, wbijamy jaja i dokładnie miksujemy. Następnie wsypujemy małymi porcjami proszek wymieszany z mąką, dodajemy mleko i wszystko mieszamy na gładką jednolitą masę. Wkładamy ciasto na blachę wielkości ok. 32x24 cm, na wierzch układamy ciasno połówki śliwek skórką do dołu i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 C.
Kruszonka :
3 łyżki masła
3 kopiaste łyżki mąki
3 kopiaste łyżki cukru
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i zagniatamy palcami. Powstałą kruszonką posypujemy ciasto.
Smacznego :)
To prawda, że takie ciacha smakują obłędnie.Twoje wygląda mega apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńI takie było :P, ale zniknęło w mgnieniu oka hehehehe
Usuń