Krokiety z nadzieniem serowym.
Witajcie :)
Dziś koniec wakacji :( Dzieci mówią - szkoda, dorośli mówią nadchodzi jesień... i zimne dni.
A my mówimy dobre jedzenie !
Specjalnie na osłodę tego dnia przygotowaliśmy dla Was super smaczną propozycję. Oczywiście prosta w wykonaniu. Czasowo może nie najszybsza, ale też niezbyt długo będziecie musieli siedzieć przy garach :) hihi...
Oto nasze krokiety z farszem serowym oraz porem :
Krokiety serowe z porem i aksamitnym sosem: (4 osoby)
Ciasto na naleśniki ok. 8-10 naleśników
mąka
1 jajko
1/2 litra mleka
woda
olej
kurkuma
imbir
Do wysokiej miski wbijamy jajko i miksujemy na piankę, dolewamy mleko i dosypujemy mąki do uzyskania konsystencji dość rzadkiego ciasta, dodajemy 1/2 łyżeczki kurkumy i łyżeczkę imbiru. W między czasie dolewamy trochę wody mineralnej i łyżkę oleju, aby ciasto było elastyczne. Na pewno każdy z Was ma swój wypróbowany sposób na odpowiednią ilość ciasta, aby było idealnie na Waszą rodzinę, więc dostosujcie ilość ciasta do swoich potrzeb :)
Rozgrzewamy patelnię i przed smażeniem pierwszego naleśnika nalewamy 3 krople oleju :), ale nie więcej. Resztę naleśników smażymy na suchej patelni :)
Naleśniki smażymy w sposób bardzo prosty, a mianowicie wlewamy łyżką wazową ciasto i rozprowadzamy kolistym ruchem po całej patelni. Smażymy na niezbyt silnym ogniu. Gdy ciasto lekko się zrumieni odwracamy naleśnik na drugą stronę (podrzucając do góry lub odwracając łopatką), po czym zsuwamy na talerz.
Składniki na farsz :
1 opakowanie serka śmietankowego
1/2 opakowania mrożonego szpinaku
10 dkg startego żółtego sera
1 duży por
gałka muszkatołowa
pieprz
oregano, bazylia, tymianek
oliwa z oliwek
Szpinak rozmrażamy i odparowujemy na patelni, dodajemy do serka śmietankowego i dobrze mieszamy ze sobą. Ścieramy ok. 10 dkg sera żółtego i również mieszamy. Teraz odcinamy górną, liściastą część od pora. Przecinamy wzdłuż i dobrze myjemy pod bieżącą wodą, aby wypłukać ew. pozostałości ziemi miedzy warstwami. Bierzemy jedną połowę pora i kroimy w kostkę oraz delikatnie przesmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy do masy serowej. Na koniec ścieramy sporo gałki muszkatołowej, pieprz i zioła. Dobrze mieszamy wszystkie składniki :) Farsz gotowy :)
Na naleśnik wykładamy łyżkę farszu i zawijamy w kwadrat. Po czym kładziemy na suchą patelnię i pod przykryciem podsmażamy, aby całość była gorąca. Po podaniu polewamy sosem.
Czas na sos :
1 opakowanie słodkiej śmietanki 12% do sosów
1 serek topiony
por
pieprz
kurkuma
kardamon
Pozostałą część pora kroimy w grubszą kostkę i podsmażamy na oliwie, ale delikatnie, żeby nie zbrązowiał. Wlewamy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia. Teraz wrzucamy pokrojony w drobną kostkę serek topiony i mieszamy, aż się roztopi. Dodajemy niewielką ilość kurkumy, kardamonu oraz sporo pieprzu. Nie solimy, ponieważ serek jest wystarczająco słony. Dusimy jeszcze kilka minut, aż śmietanka zacznie delikatnie gęstnieć. Możecie dodać jeszcze startego żółtego sera, jeśli został Wam z robienia farszu, smak sosu będzie intensywniejszy. Jeśli śmietanka będzie zbyt rzadka możecie zaprawić ją delikatnie mąką lub żółtkiem. Sos jest gotowy :)
Mamy nadzieję, że przepis posmakuje Wam i będziecie go przygotowywać często :)
Życzymy smacznego :)
Dziś koniec wakacji :( Dzieci mówią - szkoda, dorośli mówią nadchodzi jesień... i zimne dni.
A my mówimy dobre jedzenie !
Specjalnie na osłodę tego dnia przygotowaliśmy dla Was super smaczną propozycję. Oczywiście prosta w wykonaniu. Czasowo może nie najszybsza, ale też niezbyt długo będziecie musieli siedzieć przy garach :) hihi...
Oto nasze krokiety z farszem serowym oraz porem :
Krokiety serowe z porem i aksamitnym sosem: (4 osoby)
Ciasto na naleśniki ok. 8-10 naleśników
mąka
1 jajko
1/2 litra mleka
woda
olej
kurkuma
imbir
Do wysokiej miski wbijamy jajko i miksujemy na piankę, dolewamy mleko i dosypujemy mąki do uzyskania konsystencji dość rzadkiego ciasta, dodajemy 1/2 łyżeczki kurkumy i łyżeczkę imbiru. W między czasie dolewamy trochę wody mineralnej i łyżkę oleju, aby ciasto było elastyczne. Na pewno każdy z Was ma swój wypróbowany sposób na odpowiednią ilość ciasta, aby było idealnie na Waszą rodzinę, więc dostosujcie ilość ciasta do swoich potrzeb :)
Rozgrzewamy patelnię i przed smażeniem pierwszego naleśnika nalewamy 3 krople oleju :), ale nie więcej. Resztę naleśników smażymy na suchej patelni :)
Naleśniki smażymy w sposób bardzo prosty, a mianowicie wlewamy łyżką wazową ciasto i rozprowadzamy kolistym ruchem po całej patelni. Smażymy na niezbyt silnym ogniu. Gdy ciasto lekko się zrumieni odwracamy naleśnik na drugą stronę (podrzucając do góry lub odwracając łopatką), po czym zsuwamy na talerz.
Składniki na farsz :
1 opakowanie serka śmietankowego
1/2 opakowania mrożonego szpinaku
10 dkg startego żółtego sera
1 duży por
gałka muszkatołowa
pieprz
oregano, bazylia, tymianek
oliwa z oliwek
Szpinak rozmrażamy i odparowujemy na patelni, dodajemy do serka śmietankowego i dobrze mieszamy ze sobą. Ścieramy ok. 10 dkg sera żółtego i również mieszamy. Teraz odcinamy górną, liściastą część od pora. Przecinamy wzdłuż i dobrze myjemy pod bieżącą wodą, aby wypłukać ew. pozostałości ziemi miedzy warstwami. Bierzemy jedną połowę pora i kroimy w kostkę oraz delikatnie przesmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy do masy serowej. Na koniec ścieramy sporo gałki muszkatołowej, pieprz i zioła. Dobrze mieszamy wszystkie składniki :) Farsz gotowy :)
Na naleśnik wykładamy łyżkę farszu i zawijamy w kwadrat. Po czym kładziemy na suchą patelnię i pod przykryciem podsmażamy, aby całość była gorąca. Po podaniu polewamy sosem.
Czas na sos :
1 opakowanie słodkiej śmietanki 12% do sosów
1 serek topiony
por
pieprz
kurkuma
kardamon
Pozostałą część pora kroimy w grubszą kostkę i podsmażamy na oliwie, ale delikatnie, żeby nie zbrązowiał. Wlewamy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia. Teraz wrzucamy pokrojony w drobną kostkę serek topiony i mieszamy, aż się roztopi. Dodajemy niewielką ilość kurkumy, kardamonu oraz sporo pieprzu. Nie solimy, ponieważ serek jest wystarczająco słony. Dusimy jeszcze kilka minut, aż śmietanka zacznie delikatnie gęstnieć. Możecie dodać jeszcze startego żółtego sera, jeśli został Wam z robienia farszu, smak sosu będzie intensywniejszy. Jeśli śmietanka będzie zbyt rzadka możecie zaprawić ją delikatnie mąką lub żółtkiem. Sos jest gotowy :)
Mamy nadzieję, że przepis posmakuje Wam i będziecie go przygotowywać często :)
Życzymy smacznego :)
Świetny post! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
___________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Dzięki :) Ślemy gorące pozdrowienia :)
UsuńTrafilem tu z domupelnegopomyslow.pl i nie zaluje, bede zagladal czesciej!
OdpowiedzUsuńNiezmiernie nam miło :) Pozdrawiamy
Usuńa co robimy z selerem?
OdpowiedzUsuńDzięki za zwrócenie uwagi. Zamiast "seler" jest "por" już poprawiony błąd. Pozdrawiamy :)
Usuń