piątek, 5 września 2014

Chłopska chata, czyli ziemniaki w mundurkach.

Witajcie :)

Po ostatnich powiewach jesieni natchnęło nas na niezwykle prostą potrawę, na pewno kojarzącą się z pierwszymi oznakami jesieni. Ziemniaki ! to właśnie jesienią królują na wykopkach :)
Zapewne każdy z Was miał okazję zjeść ziemniaki z ogniska. To oczekiwanie, zapach popiołu, w którym się pieką, hmmmm sama przyjemność :P, potem brudne ręce, smak przypieczonej skórki, ciepło ogniska, sól i masełko spływające po gorącym ziemniaku :) Pychotka !

Narobiliśmy Wam smaku ?

My przygotowaliśmy wersję domową, równie smaczną :)
Ziemniaki w mundurkach z masłem, solą i kapustą kiszoną na dodatek, a do tego kwaśne mleko.
Co Wy na to ?
Oczywiście to nie to samo co ziemniaki z ogniska, ale smaczna namiastka w wersji domowej.
































To takie wspomnienie z wypraw do lasu czy w młodych latach wypraw na wykopki ze szkoły :)
Mamy nadzieję, że przyczynimy się do miłych wspomnień i zaraz ruszycie do kuchni, aby ugotować parę ziemniaczków i schrupać je z masłem i solą :)

Życzymy smacznego :) Pozdrawiamy

2 komentarze:

  1. Polaczenie kwasnego mleka i kiszonej kapusty -ryzykowne ;) -ale kazde z tego z ziemniakami ,mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie boimy się takich połączeń :), ale oczywiście rozumiemy obawy. Możesz zastąpić mleko domowym kompotem.

      Usuń