czwartek, 18 września 2014

Sezon na węgierki - Knedle :)

Witajcie :)

Rozpoczął się sezon na śliczniutkie i ulubione śliwki węgierki :) Lubicie je ? Na pewno....
Dzisiejsze danie to klasyczna propozycja obiadowa ze śliwek, czyli ukochane przez wielu knedle ze śliwkami.
Większość z Was zapewne jadła niejednokrotnie takie knedle choćby pamiętając je z przedszkola lub na proszonym obiadku u babci hihi. Jeśli są tacy, którzy nie mieli jeszcze okazji próbować tego super dania, to zapraszamy do lektury i wypróbujcie w domu nasz mega klasyczny przepis i cieszcie się smakiem super śliwek węgierek :)






























Knedle ze śliwkami (4-5 osób)

Składniki :
3/4 kg ziemniaków
czubata łyżka maki pszennej
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 żółtko
1/2 kg śliwek
cukier
sól

Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Z mąki pszennej i ziemniaczanej, jajka, żółtka szczypty soli i ziemniaków zagniatamy ciasto.
Z ciasta formujemy wałki ok. 4 cm średnicy i następnie odcinamy kawałki ok. 2 cm. Spłaszczamy je w dłoniach i na środku kładziemy połówki śliwek, posypujemy śliwkę cukrem. Zlepiamy ciasto dokładnie, żeby nie otworzyło nam się w gotowaniu i formujemy ładne kuleczki :)
Knedle wrzucamy do gotującej lekko osolonej wody partiami. Kluchy lubią dużo wody i luz w gotowaniu ;) gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na sito i lekko przelewamy zimną wodą podobnie jak kopytka. Odsączamy i kładziemy na talerze.
W małym rondelku roztapiamy masło, wsypujemy bułkę tartą i lekko ją zrumieniamy. Polewamy knedle i posypujemy odrobiną cukru :) Możecie jeszcze posypać cynamonem, jeśli lubicie cynamon.
Gotowe :)

Życzymy smacznego :)

2 komentarze:

  1. Ajj, wyglądają bardzo apetycznie! Żeby taki mi się chciało je zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihi :) sprawa prosta :) Tylko jakaś godzinka roboty i wcinasz pyszne knedelki :P

      Usuń