sobota, 19 lipca 2014

Dzisiaj, jak uprzedzaliśmy coś trudniejszego :)



Witajcie w weekend :)


Dzisiaj zaplanowaliśmy danie, które może być nieco trudniejsze w wykonaniu od poprzednich propozycji. Jednak zobaczycie, że łatwo można przez nie przebrnąć bez większych problemów. Jest to kolejna wycieczka po świecie, ale naszego pomysłu.
Zabieramy was do Azji, trudno określić do jakiego kraju pasowałoby to danie najbardziej.
My myślimy, że Chiny będą odpowiednie :)

A zatem zaczynamy !



















         

Gołąbki z kapusty pekińskiej z kaszą i soczewicą (4 osoby)

Składniki:
średnia główka kapusty pekińskiej
1 woreczek kaszy jęczmiennej
1 duża cebula
pół puszki soczewicy
2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
2 woreczki ryżu parboiled
przyprawy: pieprz kolorowy, garam masala, pieprz cayenne (chili), tymianek

Farsz:
Ugotować kaszę w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na gorącej oliwie. Soczewicę i fasolę przepłukać wodą. Dodać wraz z cebulą do ugotowanej i przestudzonej kaszy, doprawić do smaku. Dobrze wymieszać. 
W szerokim rondlu lub głębokiej patelni zagotować wodę. Z kapusty oddzielać po jednym listku, zamaczać w gotującej wodzie na chwilę, aby zmiękły (ok. 15-20 sek.). Położyć na desce, ściąć grubsze części liścia (aby łatwiej zawijać). Na każdy liść kładziemy łyżkę farszu i zawijamy po uprzednim złożeniu boków liścia do środka. Czynność powtórzyć z całą kapustą. Najmniejsze listki pozostawić do surówki. 
Gołąbki ułożyć w wysmarowanej oliwą brytfance, podlać niewielką ilością wody i wstawić do nagrzanego do 180⁰C piekarnika. Zapiekać 15 minut.

Ryż ugotować na sypko. Jedną torebkę wyjąć, drugą zostawić w garnku. Do wody dosypać łyżeczkę kurkumy i zostawić ok. 3 minut bez gotowania. Zmieszać oba ryże, aby uzyskać biało-żółtą kompozycję. 

Podawać z surówką: 
Pokroić pozostałe małe listki kapusty, dodać świeży umyty szpinak, pokrojone w kostkę pomidory, łyżkę kukurydzy z puszki i pokrojoną w piórka cebulę. Doprawić pieprzem, oliwą i octem balsamicznym lub owocowym. Wymieszać.

Do gołąbków idealnie pasuje tajski sos słodko-kwaśny z chili.

Smacznego :)

Ps.
Jeśli zrobicie to danie nie zapomnijcie się pochwalić :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz