Wakacyjne wyprawy - ciąg dalszy. Bałkany
Chcielibyśmy dzisiaj kontynuować wakacyjny temat wypraw kulinarnych. Ostatnio była grecka wyspa Korfu, wiec teraz jedziemy nieco na północ.
Zabieramy Was na Bałkany :)
Macedonia
Niezwykłe miejsce. Malutkie państewko wciśnięte między Grecję, Albanię, Bułgarię i Serbię.
Wspaniały klimat, cudowne wina, no i wspaniała bałkańska kuchnia. Miejsce idealne dla kogoś kto lubi spokój i niewielką ilość turystów. Jeszcze nie ma tam tłumów.
Propozycja jaką przygotowaliśmy dla Was, to faszerowane papryki zwane "Polenta piperka".
Zanim przejdziemy do gotowania kilka zdjęć tego pięknego miejsca. Zobaczcie :
To tylko niewielkie spojrzenie na ten kraj, jednak myślimy, że na pewno podoba się Wam :)
Przechodzimy zatem do kuchni.
Faszerowane papryczki "Polenta piperka" (4 osoby) w naszej wersji :)
Składniki :
4 duże podłużne papryki białe
Farsz :
1 twaróg (250 gram)
50 g tartego żółtego sera
1 łyżka kukurydzy konserwowej
1 łodyga selera naciowego
1 mała papryczka chili
tymianek
lubczyk
pieprz
Sałatka :
4 liście kapusty pekińskiej
1 średni pomidor
2 łyżki kukurydzy konserwowej
1/2 czerwonej cebuli
2 średnie pieczarki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka jogurtu naturalnego
pieprz
zioła do sałatek (my używamy Kamis)
Ryż :
1 szklanka ryżu Basmati
1 średnia marchewka
1/2 łyżeczki imbiru (sypkiego)
Papryki myjemy pod ciepłą wodą i odcinamy górną cześć tak, aby mieć mały kapelusz :)
Ze środka wycinamy pestki i niepotrzebne włókna. Odstawiamy.
Farsz : Do miski wrzucamy rozdrobniony twaróg, starty ser żółty, kukurydzę, drobno posiekany seler naciowy, drobno posiekaną papryczkę chili (możemy zamienić to na sypką paprykę ostrą).
W rękach rozcieramy 1 łyżeczkę tymianku i 1 łyżeczkę lubczyku. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, soli nie dodajemy, ponieważ w farszu jest ser żółty. Mieszamy do uzyskania zwartej masy i delikatnie nadziewamy papryczki. Wcześniej rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Papryczki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki (co kto ma), wstawiamy na 20 min. Po 10 minutach dobrze jest je przewrócić na drugą stronę.
Sałatka : Kapustę pekińską kroimy w drobne paseczki (szatkujemy), pieczarki kroimy w drobne płatki, pomidora w kostkę, a cebulę w półplasterki. Wszystko przekładamy do miski i dodajemy kukurydzę. Sałatka jest niemal gotowa :)
Możemy ją polać oliwą i posypać pieprzem, ale my proponujemy sos, który nada sałatce fajny smaczek :)
Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek wlewamy do miseczki, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, ocet balsamiczny, pół łyżeczki koncentratu pomidorowego i łyżkę jogurtu naturalnego. Pieprz i zioła do sałatek dodajemy na końcu. Teraz wszystko musimy wyrobić na gładką emulsję. Najlepiej do tego posłuży Wam trzepaczka :) Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, to możecie dodać odrobinę wody mineralnej lub przefiltrowanej.
Ryż : Szklankę ryżu gotujemy według przepisu na opakowaniu. Najczęściej to 6 szklanek osolonej wody na jedną szklankę ryżu, gotujemy 10 min. W trakcie kiedy gotuje się ryż, ucieramy marchewkę na drobnej tarce i przesmażamy 2-3 min. na oliwie z oliwy, dodając 1/2 łyżeczki imbiru.
Po ugotowaniu ryżu przelewamy go przez sito, aby odlać wodę po gotowaniu i mieszamy z marchewką.
Smacznego :)
Gorąco polecamy to danie, ponieważ jest niezwykle smaczne. Często gości na naszym stole.
Zabieramy Was na Bałkany :)
Macedonia
Niezwykłe miejsce. Malutkie państewko wciśnięte między Grecję, Albanię, Bułgarię i Serbię.
Wspaniały klimat, cudowne wina, no i wspaniała bałkańska kuchnia. Miejsce idealne dla kogoś kto lubi spokój i niewielką ilość turystów. Jeszcze nie ma tam tłumów.
Propozycja jaką przygotowaliśmy dla Was, to faszerowane papryki zwane "Polenta piperka".
Zanim przejdziemy do gotowania kilka zdjęć tego pięknego miejsca. Zobaczcie :
To tylko niewielkie spojrzenie na ten kraj, jednak myślimy, że na pewno podoba się Wam :)
Przechodzimy zatem do kuchni.
Faszerowane papryczki "Polenta piperka" (4 osoby) w naszej wersji :)
Składniki :
4 duże podłużne papryki białe
Farsz :
1 twaróg (250 gram)
50 g tartego żółtego sera
1 łyżka kukurydzy konserwowej
1 łodyga selera naciowego
1 mała papryczka chili
tymianek
lubczyk
pieprz
Sałatka :
4 liście kapusty pekińskiej
1 średni pomidor
2 łyżki kukurydzy konserwowej
1/2 czerwonej cebuli
2 średnie pieczarki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka jogurtu naturalnego
pieprz
zioła do sałatek (my używamy Kamis)
Ryż :
1 szklanka ryżu Basmati
1 średnia marchewka
1/2 łyżeczki imbiru (sypkiego)
Papryki myjemy pod ciepłą wodą i odcinamy górną cześć tak, aby mieć mały kapelusz :)
Ze środka wycinamy pestki i niepotrzebne włókna. Odstawiamy.
Farsz : Do miski wrzucamy rozdrobniony twaróg, starty ser żółty, kukurydzę, drobno posiekany seler naciowy, drobno posiekaną papryczkę chili (możemy zamienić to na sypką paprykę ostrą).
W rękach rozcieramy 1 łyżeczkę tymianku i 1 łyżeczkę lubczyku. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, soli nie dodajemy, ponieważ w farszu jest ser żółty. Mieszamy do uzyskania zwartej masy i delikatnie nadziewamy papryczki. Wcześniej rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Papryczki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki (co kto ma), wstawiamy na 20 min. Po 10 minutach dobrze jest je przewrócić na drugą stronę.
Sałatka : Kapustę pekińską kroimy w drobne paseczki (szatkujemy), pieczarki kroimy w drobne płatki, pomidora w kostkę, a cebulę w półplasterki. Wszystko przekładamy do miski i dodajemy kukurydzę. Sałatka jest niemal gotowa :)
Możemy ją polać oliwą i posypać pieprzem, ale my proponujemy sos, który nada sałatce fajny smaczek :)
Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek wlewamy do miseczki, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, ocet balsamiczny, pół łyżeczki koncentratu pomidorowego i łyżkę jogurtu naturalnego. Pieprz i zioła do sałatek dodajemy na końcu. Teraz wszystko musimy wyrobić na gładką emulsję. Najlepiej do tego posłuży Wam trzepaczka :) Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, to możecie dodać odrobinę wody mineralnej lub przefiltrowanej.
Ryż : Szklankę ryżu gotujemy według przepisu na opakowaniu. Najczęściej to 6 szklanek osolonej wody na jedną szklankę ryżu, gotujemy 10 min. W trakcie kiedy gotuje się ryż, ucieramy marchewkę na drobnej tarce i przesmażamy 2-3 min. na oliwie z oliwy, dodając 1/2 łyżeczki imbiru.
Po ugotowaniu ryżu przelewamy go przez sito, aby odlać wodę po gotowaniu i mieszamy z marchewką.
Smacznego :)
Gorąco polecamy to danie, ponieważ jest niezwykle smaczne. Często gości na naszym stole.
Pięknie, warto pojechać:)
OdpowiedzUsuń